Země piva má rekord z vinic. Nejbohatší vinařský rok

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2009 18:30
V roce 2008 začaly plodit vinice vysázené před čtyřmi lety
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Produkce vína v Česku se v loňské sezoně takřka zdvojnásobila na rekordních 820 tisíc hektolitrů, a to hlavně díky novým vinícím.

Vyplývá to ze situační zprávy, kterou v úterý zveřejnilo ministerstvo zemědělství. A výroba vína i dál poroste, podle odhadu Svazu vinařů by letos výroba vína mohla vzrůst až na 840 tisíc hektolitrů.

A také spotřeba vína v Česku roste. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, tak loni se pohybovala kolem 18 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů na osobu a rok.

To potvrzují také obchodníci, klesá jedině prodej levného vína. A víno z Moravy také častěji míří za hranice, vývoz vzrostl více než dvojnásobně, a to na 177 000 hektolitrů.

Výrazné zvýšení produkce vína Antonín Králíček z ministerstva zemědělství přisoudil zejména tomu, že začaly plodit vinice vysázené před čtyřmi lety. Zatímco v roce 2000 zaujímaly plodné vinice plochu 11 236 hektarů, tak nyní se jejich rozloha díky podpoře státu pohybuje kolem 17 000 hektarů.

Loňský výrazný nárůst produkce vína byl podle odborníků ovlivněn i tím, že předloňská úroda byla kvůli jarním mrazům nižší a celková výroba vína tehdy činila 434 tisíc hektolitrů.

V předchozích letech se přitom průměrná produkce pohybovala kolem 550 tisíc hektolitrů.

Výroba piva klesá, už ale pomaleji

Kdo nebyl nachytán s jídlem, byl nachytán s pitím. Německá kancléřka Angela Merkelová si dopřává pivo pro projevu, který měla ke spolustraníkům z CDU ve městě Demmin, 25. února.
Kdo nebyl nachytán s jídlem, byl nachytán s pitím. Německá kancléřka Angela Merkelová si dopřává pivo pro projevu, který měla ke spolustraníkům z CDU ve městě Demmin, 25. února. | Foto: Reuters

Výroba vína a piva je ale zatím v tuzemsku nesrovnatelná. Domácí pivovary totiž loni vyrobily 19,81 milionu hektolitrů piva, o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Přesto byl jejich výstav zatím druhý největší v historii.

V březnu ale výroba tuzemských pivovarů podle předběžných odhadů meziročně klesla o půl procenta. Uvedl to výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

V lednu pivovary vystavily téměř o devět procent piva méně než ve stejném měsíci loňského roku. V únoru pak byla jejich produkce nižší dokonce o 14,5 procenta, uvedl Veselý. Za první tři měsíce loňského roku vyrobily tuzemské pivovary zhruba 4,1 milionu hektolitrů piva.

Pokles výroby tak proti prvním dvěma měsícům roku poměrně výrazně zpomalil. Podle Veselého díky lepšímu počasí. Oficiální výsledky výroby pivovarů za první čtvrtletí budou známy koncem května.

"Po poklesech ledna a února, kde se patrně podílelo mimořádně chladné počasí, se ukazuje, že dopad krize by snad neměl být tak významný," uvedl Veselý. Počasí má podle pivovarníků na prodej pěnivého moku zásadní vliv a jeho spotřeba významně roste, když je teplo.

Veselý již dříve připustil, že ekonomická krize sice nejspíše zasáhne i pivovarnictví, ale ne tolik jako jiné obory národního hospodářství. "Já si myslím, že to nebude pokles jako v jiných odvětvích v řádu 20 nebo 30 procent, to se pivovarů určitě týkat nebude," uvedl koncem března.

Podle Veselého ale lidé v důsledku krize budou přecházet od dražších a silnějších piv k levnějším a slabším.

 

Právě se děje

Další zprávy