Železniční opravny Nymburk koupila firma Legios

Radek Pecák Radek Pecák
18. 7. 2011 11:05
Výroba zůstane zachována a nový majitel začíná nabírat další zaměstnance
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Nymburk - Novým majitelem Železničních opraven a strojíren Nymbursk se stala společnost Legios. Informovala o tom sama firma.

Tento přední evropský výrobce železničních nákladních vagónů a lokomotiv opět výrazně posílil své aktivity v České republice. Již vloni Legios zahájil výrobu v novém závodě v Horním Slavkově.

V Nymburku se bude nadále rozvíjet především opravárenství lokomotiv, ale závod se postupně zaměří i na výrobu nákladních vagonů a komponentů pro železniční vozidla, informoval generální ředitel skupiny Legios Radek Rybáček.

Počet zaměstanců naroste na 300 

"Počítáme, že výroba v ŽOS Nymburk již letos výrazně vzroste a že budeme přijímat nové lidi. Dnes má závod Nymburk asi 150 zaměstnanců a do konce roku se tento počet minimálně zdvojnásobí," říká Rybáček

Během posledních tří let Legios změnil svou obchodní strategii a soustředil se na expanzi v evropských zemích. Podle Rybáčka se produkce Legiosu dokáže prosadit nejen v Česku a na Slovensku, ale třeba i v Německu, Švýcarsku, Francii, Itálii a uspěla i v Turecku.

"Mezi naše zahraniční klienty patří například AAE, Ambrogio, Deutsche Bahn, Railion, TOUAX RAIL, Wascosa," vypočítává Rybáček.

Tradice skoro 140 let

Historie ŽOS Nymburk sahá až do roku 1874, kdy zde byly založeny dílny pro opravu lokomotiv, osobních a nákladních vozů. V osmdesátých letech minulého století byl závod přebudován na největší opravnu lokomotiv ve východní Evropě s cílem působit v rámci celé RVHP. Od roku 2000 se firma orientuje i na opravy kolejových vozidel zahraniční výroby.

Firma Legios navazuje na bohatou strojírenskou tradici výroby a opravy železničních vozidel, která v Lounech započala již v roce 1872. V současnosti vyrábí lokomotivy, železničních nákladních vagony a náhradní díly. Výrobní program rovněž zahrnuje opravy a modernizace železničních vozů a lokomotiv.

Legios má dnes asi 1200 zaměstnanců a  v letošním roce očekává obrat kolem 3 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy