Zelený skončí v čele ČD, má smlouvu do konce února

ČTK ČTK
30. 1. 2014 20:17
Ministr Antonín Prachař nechal šéfovi ČD prodloužit smlouvu přesně o měsíc
Dalibor Zelený.
Dalibor Zelený. | Foto: ČTK

Praha - Dalibor Zelený v čele Českých drah zřejmě v nejbližší době skončí. Dozorčí rada mu na doporučení nového ministra dopravy Antonína Prachaře prodloužila manažerskou smlouvu jen do konce února.

Prachař na zasedání oznámil, že má v úmyslu obměnit řídící výbor a jeho prostřednictvím i dozorčí radu, která Zeleného do čela ČD zvolila. "Rozhodnutí dozorčí rady prodloužit tento termín o měsíc je velmi moudré," reagoval na rozhodnutí rady Prachař.

"Řídící výbor Českých drah je nutné vyměnit kvůli personálním změnám na místech náměstků na ministerstvu dopravy," uvedl v České televizi Prachař. Odvolal dva náměstky Jaroslava Demla a Lukáše Hampla. "Náměstky na ministerstvu by kromě dříve uvedených jmen Milana Ferance a Kamila Rudoleckého měli doplnit bývalý šéf Ředitelství vodních cest Miroslav Šefara a vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš," řekl Prachař.

Právě odvolaný náměstek Hampl je předsedou řídícího výboru ČD. Spolu s ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem plánuje Prachař přinést na jednání vlády návrh na novou podobu výboru, ten následně nominuje dozorčí radu. Dozorčí rada rozhoduje o jmenování představenstva v Českých drahách.

Další zasedání dozorčí rady je plánováno na 27. února. Do té doby je podle ministra dost času na to, aby nově zvolené kontrolní orgány ČD o obsazení pozice šéfa drah rozhodly.

Zelený s prodloužením smlouvy na dobu neurčitou neuspěl už na předchozím zasedání dozorčí rady začátkem ledna. Tehdy mu kontrolní orgán obdobně prodloužil smlouvu jen do konce měsíce.

Do čela Českých drah nastoupil po rozsáhlé personální výměně původního managementu, kterou krátce po svém nástupu prosadil bývalý ministr Zdeněk Žák. Tehdy z vedení ČD musel odejít dlouholetý šéf Petr Žaluda, kterému Žák vyčítal přílišné zadlužení společnosti.

Dozorčí rada schválila manažerský plán společnosti pro letošní rok. Počítá s provozním ziskem před úroky a zdaněním EBIT ve výši 24 milionů korun. Za rok 2012, kdy ČD naposledy zveřejnily celoroční výsledky, skončil tento ukazatel ve ztrátě 218 milionů korun.

"Plánovaný výsledek ČD dosáhnou tehdy, když se uhradí všechny smluvní závazky od objednatelů a firma realizuje masivní úspory," dodal mluvčí společnosti Radek Joklík.

 

Právě se děje

Další zprávy