Zelenina a ovoce jsou plné pesticidů, ukázala analýza

Tomáš Fránek
18. 6. 2012 8:00
Mnoho pesticidů používaných v rámci EU může působit toxicky na vývoj nervové soustavy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Lidé v Evropské unii jsou při nákupu zeleniny a ovoce vystaveni vlivu až třiceti různých zbytků pesticidů hodnocených jako endokrinní disruptory, tedy narušující hormonální systém. 

Vyplývá to ze zjištění organizace Pesticide Action Network Europe, která analyzovala data Evropské agentury pro bezpečnost potravin. Ta monitoruje obsah pesticidů v potravinách prodávaných v Evropské unii.

"Nejvyšší hladina pesticidů narušujících hormonální systém byla prokázána v salátu, těsně následovala rajčata, okurky, jablka a pórek," uvedli zástupci Pesticide Action Network Europe.

U několika položek - například paprik - bylo v evropských zemích analyzováno více než 20 různých pesticidů - endokrinních disruptorů.

Zbytky pesticidů byly odhaleny také u broskví, jahod, hrušek a hroznů vinné révy.

Pesticidy jsou přípravky a prostředky určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců a k ochraně rostlin, skladových zásob, technických produktů, bytů a domů. Používají se na 95 procent zemědělské půdy.

Laboratorní studie naznačují, že mnoho pesticidů používaných v rámci Evropské unie může působit toxicky na vývoj nervové soustavy, přičemž poškození vývoje mozku může být vážně a nezvratné. Vystavení pesticidům může také zvyšovat riziko vzniku leukémie u dětí.

„Analýza ukazuje, že pesticidy i nadále zůstávají vážným společenským problémem v mnoha ohledech. Spotřebitelé by neměli zapomínat, že kromě samotných potravin se s pesticidy mohou setkat i v mnoha dalších situacích. Například při procházce v přírodě v okolí polí a zahrádek, v okolí železničních tratí, na sportovištích nebo ve veřejných parcích," říká Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

V pitné vodě i v bioproduktech

„V některých oblastech mohou pesticidy představovat problém vzhledem ke kontaminaci pitné vody. Například v Plzni byli nedávno nucení zvýšit limity týkající v pitné vody pro pět pesticidů, z nichž některé jsou podezřelé endokrinní disruptory nebo karcinogeny," připomíná Šuta.

Jiné testy potvrdily výskyt zbytků pesticidů také v potravinách prodávaných v Česku. Například podle nedávného rozboru časopisu  dTest obsahovaly pesticidy dva ze tří testovaných biomedů.

"Pro biopotraviny, tedy i pro biomed, neexistují žádné zvláštní limity pro rezidua pesticidů. Obsahuje-li biomed pesticidy, je to ale špatně, neboť jejich přítomnost je důsledkem nesplnění podmínek pro bioprodukci medu," uvedla  Ida Rozová z časopisu dTest.

Podle svazu Pro-Bio, který sdružuje ekologické zemědělce, ale nebyly hodnoty pesticidů v medu nijak vysoké a kontaminace medu byla způsobena vnějšími podmínkami - například větrem ze sousedního pole. 

„Příčinou tohoto nálezu může být negativní vliv okolního prostředí a špatných povětrnostních podmínek v době sběru pylu," uvedli zástupci svazu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké jsou ovoce a zelenina ve vašem obchodě?

 

Právě se děje

Další zprávy