Zelená nafta se vrací. Má ji většina EU, říká ministerstvo

ČTK ČTK
31. 3. 2014 15:56
Slevu na daních zemědělcům z členských států EU neposkytují pouze Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko. Proto ministerstvo zemědělství navrhuje návrat zelené nafty.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Karel Toman

Praha - Vláda ve středu projedná návrh na zachování daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce na loňské úrovni, kdy dostali zpět zhruba 1,3 miliardy Kč. Takzvaná zelená nafta byla ke konci loňského roku v Česku zrušena.

Podle ministerstva zemědělství (MZe), které kabinetu návrh předkládá, většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje a čeští zemědělci by se tak na společném unijním trhu dostali do znevýhodnění.

Vláda Petra Nečase v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci následně na protest na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích.

Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

"Hlavním argumentem pro další uplatnění uvedené podpory v České republice je srovnání konkurenčních podmínek českých zemědělců se zemědělci v členských státech EU uplatňujících toto daňové zvýhodnění," stojí v předkládací zprávě.

Na základě nové analýzy prý slevu na daních zemědělcům z členských států EU neposkytují pouze Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko. MZe proto chce zachovat vracení daně na současné úrovni, kdy zemědělci mohou dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Roční výše vratky by měla dosáhnout podobně jako loni zhruba 1,28 miliardy korun. "V případě, že bude umožněno žádat o vrácení spotřební daně za naftu spotřebovanou od června, je hodnota této vratky spotřební daně odhadnuta na výši zhruba 0,85 miliardy korun," uvedlo ministerstvo.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě.

 

Právě se děje

Další zprávy