Žebračenky budou pro všechny chudé. Bez rozdílu

Lenka Smyčková
5. 11. 2008 18:30
Od nového roku dostanou chudí poukázky. Ministerstvo nesouhlasí

Brno, Praha, Litvínov - Všichni chudí, kteří dostávají sociální dávky v hmotné nouzi, budou mít od ledna v peněžence alespoň o třetinu skutečných peněz méně.

Místo nich totiž dostanou jen barevné poukázky na nakoupení základních potravin a hygienických potřeb.

Stanovuje to novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která začne platit k 1. lednu 2009. Opatření má znemožnit zneužívání dávek alkoholiky, kuřáky nebo gamblery.

Nelíbí se ombudsmanovi, ale paradoxně ani samotnému ministerstvu práce a sociálních věcí, které novelu předkládalo. Špatné je podle nich to, že poukázky dostane každý - je jedno, že nepije, nekouří, nehraje automaty a nemá ani jiné problémy s hospodařením.

Takovým člověkem může být už za půl roku třeba jeden z propuštěných sklářů. Je mu pětapadesát a pro potenciální zaměstnavatele už je prostě starý. Přestože nepije, nekouří ani nehraje automaty, dostane na jídlo "žebračenku" stejně jako ti, kteří nikdy na žádnou práci ani nesáhli.

V poukázkách třetina i všechno

Novela určila povinnou minimální hranici výplaty dávek v poukázkách na 35 %. Ti, kteří peníze notoricky utrácejí tak, že po týdnu nemají ani na chleba, budou v poukázkách dostávat i 100 % dávek v hmotné nouzi, které se obvykle pohybují kolem tří tisíc korun. Můžou se ale vyšplhat až přes deset tisíc.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá k novele nový metodický pokyn. Dosud se totiž úředníci řídí podle toho, který jim poukázky umožňuje používat jen v individuálních případech. Šťastní z toho ale odborníci z ministerstva nejsou.

"Uvedená úprava se do novely dostala poslaneckým pozměňovacím návrhem a Ministerstvo práce a sociálních věcí s touto změnou nesouhlasilo," vysvětlil mluvčí ministerstva Jiří Sezemský. 

"Budeme o této věci ještě nadále jednat v rámci případné změny zákonného opatření," slíbil Sezemský.

Novela v současném znění se nelíbí ani ombudsmanovi. Nechápe například stoprocentní hranici pro výplatu poukázek. . "Dost dobře si nedokážeme představit, jak si za poukázky lidé koupí třeba jízdenky," uvedla mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

Poukázky mají bojovat proti zneužívání dávek na alkohol či na půjčky. Dostanou je ale i ti, kteří nijak nehýří.
Poukázky mají bojovat proti zneužívání dávek na alkohol či na půjčky. Dostanou je ale i ti, kteří nijak nehýří. | Foto: Ludvík Hradilek

Na začátku týdne navíc zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová kritizovala i situaci v Litvínově, kde úředníci k plošnému zavedení poukázek sáhli, aniž by jim to zákon umožňoval. Radnice tu začala dávat 70 % dávek v poukázkách úplně všem, kteří byli déle než půl roku v evidenci úřadu práce.

Poukázky tak dostávají i ti, kteří za svůj dlouhodobý "pobyt" v evidenci objektivně nemohou - padesátníci nebo samoživitelky s malými dětmi.

Seitlová litvínovskou radnici upozornila, že musí svůj přístup změnit. Jenže ta to teď zřejmě udělá jen na pouhý jeden měsíc nebo vůbec. Od nového roku jí totiž plošné vyplácení poukázek umožní zákon.

Poukázky protlačil Ústecký kraj

Plošné vyplácení poukázek do novely protlačil bez ohledu na názory odborníků poslanec z Ústeckého kraje - občanský demokrat Oldřich Vojíř.

"Není to moje parketa. Návrhy, které jsem předkládal, vypracoval krajský úřad Ústeckého kraje," říká Vojíř.

Dosluhující hejtman Jiří Šulc je totiž nadšeným podpůrcem systému poukázek. Časem chtěl dokonce v Litvínově místo poukázek zavést ještě "méně zneužitelnou" formu dávek - elektronické platební karty.

"Bohužel systém dávek, kromě pomoci potřebným, pomáhá i těm, kteří prostě jen pracovat nechtějí. Stačí se dobře orientovat v možnostech nabídek sociálního systému a zároveň hbitě kličkovat mezi pracovními nabídkami. A je vystaráno!" napsal Šulc v krajském zpravodaji.

Lidé se za poukázky stydí. I to prý pomáhá

Vystaráno budou mít od nového roku především radnice, které doteď musely složitě zvažovat, komu peníze v hotovosti dají, a komu ne.

Například ve Vsetíně se úřednice rozhodují doslova případ od případu. Poukázky dostává asi 120 lidí, kteří neumí s penězi hospodařit.

Poukázky mají nejen bránit zneužívání dávek, ale také motivovat v hledání nové práce.
Poukázky mají nejen bránit zneužívání dávek, ale také motivovat v hledání nové práce. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Pracovnice zvažují, kolik rodina potřebuje v hotovosti a zda a kolik dostane v poukázkách, doslova každý měsíc. Když chtějí zrovna dětem koupit boty, dostanou v hotovosti víc," popsala mluvčí radnice Eva Stejskalová.

Přestože se mnohdy kvůli poukázkám lidé ze sociálních odborů dostávali se svými klienty do křížku, celkově si systém pochvalují. "Určitě se tím klientům zúžil prostor pro zneužití dávek," tvrdí vedoucí vsetínského sociálního odboru Alena Beková.

Jenže od Nového roku dostanou poukázky i ti, kteří dávky nezneužívali. Oni a jejich celé rodiny tak budou od ostatních lidí snadno rozeznatelní pokaždé, když půjdou pro rohlíky.

"Jsou poukázkami označeni jako skupina, která se práci vyhýbá," popisuje pocity uživatelů poukázek mluvčí ombudsmana Hrazdílková.

Jak na lidi poukázky působí, dokazují i zveřejněné výsledky firmy Accor Services, která je městům dodává. V roce 2007 se podle ní raději 12 % těch, kteří měli brát poukázky, dávek rovnou vzdalo.

Před penězi na jídlo dali přednost vlastní hrdosti. Podle Accor Services je to důkaz, že systém funguje a šetří státní peníze.

"Ze zkušeností, které již prakticky dva roky sbíráme, jasně vyplývá, že poukázkový systém odradí ty žadatele o dávku, kteří dávku nevyužívají k účelu, ke kterému je určena," uvedl Pavel Holomek z firmy Accor Services.

"Typicky se může jednat o dlouhodobě nezaměstnané, kteří po zavedení poukázkového systému v krátké době najdou zaměstnání, což se stalo například ve Šternberku,"  dodal Holomek.

 

Právě se děje

Další zprávy