Zdražování v prosinci zpomalilo na 2,4 procenta

ČTK Karel Toman, ČTK
9. 1. 2013 10:00
Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok dosáhla 3,3 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Meziroční míra inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta po listopadových 2,7 procenta.

Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,1 procenta, zdražily především potraviny a nealkoholické nápoje. Uvedl to Český statistický úřad.

Průměrná meziroční míra inflace za loňský rok byla 3,3 procenta, což je o 1,4 procentního bodu více než v roce 2011 a nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky.

"Ke zpomalení cenového růstu došlo zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení, zdraví, a to především vlivem výrazného meziměsíčního růstu cen v těchto oddílech v prosinci 2011," uvedli statistici.

Z potravin zpomalil meziročně růst cen pekárenských výrobků a obilovin, masa, vajec, sýrů, jogurtů, kakaa a kávy. Ceny olejů a tuků klesly. Snížil se také růst cen ústavní zdravotní péče v důsledku zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici od prosince 2011.

Podobně u bydlení zpomalil meziroční růst cen zemního plynu v důsledku jeho zdražení od prosince 2011. Zpomalení cenového růstu v dopravě způsobily zejména ceny pohonných hmot. U ostatního zboží a služeb vzrostly ceny osobní péče.

Dominantní vliv na celkový meziroční růst spotřebitelských cen v prosinci měly i přes zpomalení jejich růstu nadále ceny bydlení, vody, energií, paliv a ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Analytici nejsou příliš zajedno v tom, kam se bude inflace ubírat letos.

Zatímco Tomáš Volf ze Citfin je přesvědčen, že "v dalších měsících se bude pravděpodobně inflace držet na nižších hodnotách," ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský si tím příliš jistý není.

"Inflace už nemá příliš prostoru k dalšímu poklesu. Efekty zvýšení DPH sice budou letos o něco nižší než loni, obchodníci však letos na rozdíl od loňské skutečnosti v případě potravin zřejmě ponechali promítnutí tohoto vlivu až na samotný leden. Zdá se navíc, že potraviny zdražují více, než by odpovídalo zvýšení DPH. Předpokládáme, že průměrná inflace by letos mohla být o zhruba jeden procentní bod pod loňskými 3,3 procenty," myslí si Rožumberský.

 

Právě se děje

Další zprávy