Zdražení vajec: Češi zaspali, na přípravu měli 12 let

Tereza Holanová Jiří Hovorka Tereza Holanová, Jiří Hovorka
8. 3. 2012 6:00
Tuzemská produkce teď stačí jen na tři pětiny spotřeby. Jinde cena tolik nevyskočila
Foto: Reuters

Praha - Vejce v českých obchodech od začátku letošního roku zdražila na zhruba dvojnásobek. Hlavní příčinou je údajně zpřísnění unijních pravidel pro chov slepic. V jiných evropských zemích ale zdražení tak drastické není.

Podle ohlasů v zahraničních médiích je nejhorší situace ve Francii. V ní kvůli novým pravidlům pro klece chybí 21 milionů vajec. To je desetina obvyklé spotřeby, uvádí to britský list Farmers Weekly. Důsledek? Ceny se mezi říjnem a únorem zvýšily o 75 procent.

Výraznější problémy se zdražováním mají i v Bulharsku - v uplynulém týdnu ceny vyrostly o 40 procent. Tam hodlá dokonce zasáhnout tamní ministr zemědělství Miroslav Najdenov, podle něhož je nutné ceny udržet nízko a zabránit tak spekulacím. „Zásady volného trhu nijak narušovat nehodláme, jsou tu ale například levnější vejce z Polska, která lze dovážet," cituje ministra server EU Business.

Sousedé Česka - Slovensko a Polsko - si na zdražení také stěžují, ale v obou zemích se hovoří maximálně o pětinovém nárůstu ceny. Hlouběji do kapsy musí sáhnout i Španělé. Za poslední dva týdny ceny vajec vzrostly o necelých 14 procent. V Rakousku se píše o zhruba šestiprocentním zdražení pouze v souvislosti s inflací.

S mírnějším zdražením se potýkají také Britové. Jak deníku Daily Mail řekl šéf Národní farmářské unie Charles Bourns, balíček 18 vajec již v některých prodejnách zdražil z 1,25 na 1,58 libry.

Naopak v Německu se o výraznějším zdražení vajec psalo naposledy na přelomu let 2008 a 2009. A o zdražování vajec v Řecku či v Itálii jsme v zahraničních médiích nenašli ani zmínku.

Politické rozhodnutí z roku 1999

Za současným zdražováním stojí nedostatek vajec v celé Evropě. Ten je způsoben jednak mrazy, více ale evropskou směrnicí, která nosnicím zajišťuje větší klece, a tedy lepší život.

Evropská komise na svém webu uvádí, že toto politické rozhodnutí bylo přijato již v roce 1999. "Členské státy měly dvanáct let na to, aby zajistily hladký přechod na nový systém a směrnici provedly," uvádí zpráva komise.

Česko přitom není mezi 13 zeměmi, kterým Evropská komise na konci ledna zaslala žádost o vysvětlení, proč nejsou v plném souladu s požadavky zmíněné směrnice. Čeští drůbežáři tedy nemají výraznější problém s plněním nově účinné směrnice - na rozdíl třeba od zmíněné Francie.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové bylo na konci roku 2011 zhruba 80 procent klecí již zmodernizovaných a zbylé provozy naplánovaly na první polovinu roku 2012 potřebnou rekonstrukci.

V současné době tak v Česku produkovaná vejce zvládnou pokrýt zhruba 60 procent obvyklé spotřeby. Na konci minulého roku to podle Tůmové bylo necelých 80 procent.

Málo času? Málo peněz

Méně vajec je ale i v Evropě a obchodníci hlásí jejich nedostatek. Poptávka převyšuje nabídku, a k vidění je tak základní ekonomický zákon v praxi, vejce zdražují.

Například v prodejnách Tesco vzrostla cena jednoho vejce z 2,3 koruny na konci ledna až na 4,9 koruny. V supermarketech a hypermarketech Albert se cena krabičky s deseti vejci velikosti M zvýšila z lednových 24,9 koruny na 39,9 koruny.

Proč se čeští producenti vajec, když o směrnici věděli s dlouhým předstihem, nepřipravili tak, aby byli schopni zachovat alespoň objem produkce z konce roku 2011?

Podle Dagmar Tůmové v našem případě neplatí, že by byl čas již od roku 1999. Říká totiž, že až do roku 2008 drůbežáři počítali s tím, že se jim podaří prosadit výjimku a přísnější pravidla na ně platit nebudou.

Praktičtěji pak argumentuje místopředseda jednoho z největších českých producentů vajec, Společnosti AGPI Písek, Jan Čech. Produkce vajec byla podle něj do loňského roku hluboce ztrátová, na jednom vejci až o korunu. Nikdo proto prý nechtěl podnikatelům na ztrátovou výrobu půjčit peníze.

Co zdraží teď?

Bez vajíček by nebylo pečiva, těstovin, majonézy či vaječného likéru. Budeme i tyto potraviny nakupovat výrazně dražší?

„Samotná vajíčka ve výrobě pečiva nepoužíváme, místo nich používáme pasterizovanou vaječnou melanž. Ta se ale také vyrábí z vajec, proto je cena melanže přímo ovlivněna cenou vajec, a to jak na českém trhu, tak i zahraničním. Zatím se nás přímo problém s nedostatkem vajec nedotkl, to ale do budoucna nemůžeme vyloučit," řekl online deníku Aktuálně.cz výkonný ředitel pekárenské společnosti PENAM David Huzlík.

Podobně mluví i velcí výrobci dalších potravin, k jejichž výrobě je třeba vajec. Zdražování nyní není aktuální, protože dodávky surovin jsou zajištěny na základě dlouhodobějších kontraktů. Proto by zdražování přišlo až v momentě, kdy by cena vajec zůstávala na současných úrovních několik měsíců, což se vzhledem k postupné obnově dodávek nejspíš nestane.

Okamžité zdražení se tak zatím bude týkat jen výrobků, kde čerstvá vajíčka melanž nenahradí. Hlouběji do kapsy tak již brzy sáhnou milovníci zákusků, chlebíčků a dalších lahůdek.

 

Právě se děje

Další zprávy