Zdravotní pojišťovnu změníte rychleji, chtějí senátoři

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
11. 4. 2012 12:25
Tři nejsilnější strany chtějí, aby lidé mohli měnit pojišťovnu pružněji než nyní

Praha - Lidé možná budou mít šanci změnit zdravotní pojišťovnu častěji než jen na počátku roku. Návrh senátorů ODS, ČSSD a TOP 09 totiž jednomyslně podpořila horní komora v prvním kole projednávání.

Novela má mimo jiné zrušit povinnost požádat o změnu pojišťovny nejméně půl roku předem, což koalice prosadila v rámci zdravotnické reformy.

Návrh nyní musí schválit Poslanecká sněmovna, v níž mají zmíněné tři strany potřebnou většinu.

Nejdřív zpřísnění, teď uvolnění?

Od příštího roku by lidé podle předlohy mohli opětovně měnit pojišťovnu vždy k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí, avšak maximálně jednou ročně.

Novela prakticky navrací pravidla do dříve platného stavu, řekla za její autory místopředsedkyně Senátu Alena Palečková (ODS). "Hlavním cílem je zajistit pro pojištěnce komfortnější podmínky," uvedla.

Přísnější pravidla přitom prosadila současná vládní koalice nedávno - s účinností od 1. prosince 2011.

Předtím bylo možné změnit pojišťovnu pouze jednou ročně, ale termíny přestupu byly čtyři - vždy na začátku následujícího čtvrtletí. Od konce loňského roku to jde jen k jedinému termínu - vždy k 1. lednu. Zájemce se navíc bude muset přihlásit k nové pojišťovně nejpozději šest měsíců před plánovanou změnou.

Kdo tedy požádá podle současných pravidel požádá o změnu do 30. června 2012, přestoupí k nové pojišťovně k 1. lednu 2013. Kdo to nestihne a požádá až v červenci 2012, bude si muset počkat na 1. leden 2014.

Proti účelové turistice

Ztížením podmínek pro změnu pojišťovny chtěla vláda zjednodušit administrativu s registrací pojištěnců. Podle tvůrců novely ale lidem zhoršila právo na výběr pojišťovny a na poskytování pojišťovnou hrazených služeb.

Tato snaha zabránit "účelové turistice" mezi pojišťovnami podle Vladimíra Drymla (ČSSD) ale spíš jen nahrála velkým pojišťovacím ústavům, aby si udržely své klienty. Na nová pravidla zákona o pojištění se podle něj chystá ústavní stížnost.

Lidé si pojišťovnu mění buď kvůli tomu, že jim neposkytovala dostatečný rozsah zdravotních služeb, nebo neměla smluvní vztah s nemocnicí či lékařem v místě bydliště. Pokud by to zjistili až počátkem druhé poloviny roku, pojišťovnu by podle dikce stávajícího zákona mohli změnit nejdříve za půldruhého roku.

Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění je podle lékaře a senátora ČSSD Jana Žaloudíka racionální a neměla by být poslední potřebnou korekcí zdravotnické reformy.

Žaloudík by chtěl zrušit třeba povinnost souhlasu obou rodičů s operací jejich dítěte nebo "drakonické" pokuty za administrativní pochybení lékařů.

Rozhodnou poslanci

Novela je podle svých tvůrců v souladu s programovým prohlášením vlády vzhledem k jejímu závazku zvýšit konkurenci zdravotních pojišťoven. Předlohu před dalším schvalováním projednají senátní výbory zdravotnický a ústavně-právní.

Pro přijetí novely budou muset senátoři získat souhlas sněmovny. Stranická příslušnost předkladatelů k tomu nahrává, občanští a sociální demokraté mají v obou komorách většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy