Zdanit víno? Ne, zdražme tvrdý alkohol, plánují lidovci

Petr Kučera Petr Kučera
5. 4. 2010 19:06
Místopředseda Horák: Státní podporu stavebního podpoření nesnižujme, pomáhá ekonomice

Praha - Jak získat víc peněz do státního rozpočtu? „Můžeme ušetřit na předražených státních zakázkách, díky omezení korupce a vyššímu zdanění hazardu, tvrdého alkoholu a tabáku," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředseda KDU-ČSL Pavel Horák.

A.cz: Ministr Janota chtěl výrazně omezit státní podporu stavebního spoření, ale ČSSD i ODS jsou proti. Co lidovci?

Jsme proti jakýmkoliv zásadním změnám dosavadního systému. Hrozí rozkolísání jeho stability.

A.cz: Pomineme-li snížení státního příspěvku, je jednou z možností zpřísnění účelu, na který by šlo státní podporu získat. Jste pro, aby nejen úvěr, ale i samotné výhodné spoření bylo omezeno jenom na bytové potřeby?

Nejsme. V systému stavebního spoření je nahromaděno obrovské množství peněz, které pomáhají i české ekonomice. Nemusí být nutně utraceny za výdaje související s bydlením, ani tak se ty peníze neztratí. Navíc výdaje na tuto státní podporu se rok od roku snižují, takže bychom do toho nezasahovali.

A.cz: ČSSD i ODS dokonce chtějí rozšířit možnost výhodných úvěrů nejen na bydlení, ale i na financování studia. To byste podpořili?

Ano, tomu se nebráníme.

A.cz: Kde tedy více šetřit na státních výdajích?

Hlavně na předražených státních zakázkách. Třeba při stavbě dálnic lze snížit náklady přinejmenším o pětinu. Zavedení nákladových limitů by vedlo k úsporám 20 miliard ročně. A další desítky miliard ušetříme, projdou-li naše protikorupční návrhy - hlavně aby veřejné zakázky nemohly získat společnosti s anonymními vlastníky.

Volby ve vaší peněžence
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Volby ve vaší peněžence

  • Jak bude vypadat daňové přiznání za dva roky? Změní se zvýhodnění rodin s dětmi nebo vlastního bydlení? Čeká nás další úsporný balíček? Mají bohatší lidé platit vyšší sazbu daně? Klesnou živnostníkům takzvané paušály?
  • V sérii rozhovorů se ptáme zástupců nejsilnějších politických stran. Postupně přineseme jak samotné rozhovory, tak redakční rozbory často diskutovaných témat napříč stranami.

A.cz: Prosazujete větší zdanění hazardních her, hlavně výherních automatů. Mohl by státní rozpočet získat příjmy také z jiného druhu hazardu - myslím takzvanou daň z tloušťky, tedy nezdravých sladkých a tučných jídel?

To si lze obtížně představit - spustila by se debata, co je vlastně zdravé a co ne, od kdy je maso příliš tučné, jestli to výrobce správně označuje…

A.cz: A co zvýšení pokut za přestupky, hlavně dopravní? Tisícikoruna je pro někoho velkým trestem, pro někoho ale nepatrným…

Ano, to je vážné téma. Každý trest by měl být výchovný. Ale nedokáži si představit, jak takové rozlišování administrativně zvládnout. Nicméně výše pokuty by mohla jít geometricky nahoru podle její závažnosti a zavinění. Třeba kdo překročí rychlost na dálnici o 100 kilometrů za hodinu, zaplatil by mnohem víc než ten, kdo ji překročí o třicet kilometrů.

A.cz: Jste pro vyšší zdanění tabáku a tvrdého alkoholu. Podporujete zavedení spotřební daně také u vína?

Ne, to zvýšení se týká hlavně tvrdého alkoholu a tabáku. Při posledním zvýšení o 2,50 koruny na půllitru - v rámci Janotova úsporného balíčku -  jsme navrhovali zvýšení o pět korun.

A.cz: Proč by zrovna víno mělo zůstat výjimkou, když spotřební daň se platí i z piva?

Je to tradiční komodita, hlavně na Moravě… Vinaři volají po tom, aby měli srovnatelné podmínky s kolegy v zahraničí, hlavně v Rakousku. V tomto bychom tedy raději byli opatrní.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více o plánech KDU-ČSL:
Sliby lidovců ignorují stav státního rozpočtu
KDU-ČSL: Ekonomiku spasí unie a nás vaše hlasy
Lidovci se domluvili s Hybáškovou. Spojí své voliče
Luxová chce do sněmovny. Stala se dvojkou na Pardubicku

A.cz: Podle předběžných úvah současného ministerstva financí by státní pokladně mohla v krizi pomoci i plošná silniční daň, tedy nově i pro nepodnikatele…

V době hospodářské krize nevidíme podobné nápady jako zrovna dobrou cestu k oživení ekonomiky. Určitě to není reálné v dalších dvou až třech letech.

A.cz: Klasické dálniční známky mají nahradit elektronické viněty. Ty teoreticky umožní platit za dálnice i podle toho, kolik kilometrů řidič ujede. Podpořili byste návrh na výraznější rozdíly v těchto platbách?

Já bych to nekomplikoval. V zahraničí si také koupíte buď známku na určitou dobu, nebo zaplatíte u brány mýtné za konkrétní úsek - ale vždy jde o ustálený systém, kterému každý návštěvník, turista rozumí.

A.cz: Jste tedy i proti zvyšování daně z přidané hodnoty?

Potřebujeme oživení ekonomiky, takže u DPH nebudeme navrhovat žádné úpravy, které by vedly k utlumení spotřeby. Koneckonců původně jsme nesouhlasili ani s tím zvýšením o jedno procento v Janotově úsporném balíčku, nakonec jsme přistoupili na kompromis.

A.cz: A výhledově? Podle ODS by se sazby měly přinejmenším postupně sbližovat.

Minimálně další dva roky nechceme s DPH hýbat. Jinak jsme pro dlouhodobé sbližování, tedy zvýšení snížené sazby a pokles základní sazby.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více o daňových plánech:
Konec superhrubé mzdy? Netrvá na ní už ani ODS
Státní podporu spoření nezrušíme. Naopak, zní z ODS
Nová povinnost pro firmy? Daňové přiznání jedině online

A.cz: Dvě ministerstva letos navrhují zvýšení soudních poplatků a správních poplatků, ve druhém případě jen za stavební řízení, například stavební povolení.  Prý jde jen o dorovnání o inflaci, protože poplatky se nějakých 10-15 let nezvyšovaly. Podpořili byste takový návrh?

To je hodně složité téma. Určitě by se neměla zhoršit dostupnost těchto služeb. Nějaký základní poplatek by tam být měl, aby zamezil případnému zneužívání. Ale nepočítejme, že se z poplatku zcela zaplatí náklady na stavební řízení, řidičské průkazy, matrika, občanské průkazy, apod. Navíc v rozpočtech měst a obcí tyto výdaje nedělají zas tak dramatickou částku. U obce s rozšířenou působností, která má všechny tyto činnosti, dělá příjem za správní poplatky (bez výherních automatů) přibližně dvě desetiny procenta z daňových příjmů.

Čtěte také první část rozhovoru s Pavlem Horákem o slevách na dani, podpoře rodin či vyšším zdanění bohatých.

 

Právě se děje

Další zprávy