Zavřou také vaše kino? Polovinu zasáhne digitalizace

Karel Toman
30. 7. 2012 6:00
Česko má nejhustší síť kin v Evropě. Digitalizace ji ale pořádně potrhá
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Nejhustší síť kin v Evropě, kterou se Česko podle ministerstva kultury dosud pyšní, zřejmě v příštích letech citelně prořídne.

Od roku 2013 se totiž začnou premiéry distribuovat výhradně v digitálním formátu. Klasický 35milimetrový film pro filmové novinky končí.

"Nemůže za to žádné zákonné nařízení, jde o reakci trhu," říká ředitelka odboru médií a audiovize a státních fondů ministerstva kultury Helena Fraňková.

Digitalizována není ani polovina kin

Cena digitálních projektorů začíná někde na dvou milionech korun.

Malá a málo vytížená kina, která si je nemohou dovolit, jsou tak odsouzena k promítání pouze starých filmů, nebo k zániku.

Digitalizováno je pouze 346 z celkových 726 kin, tedy ani ne polovina. Jen 158 z toho pomáhal během posledních čtyř let podpořit dotacemi Fond pro podporu a rozvoj české kinematografie, a to celkovou sumou 115 675 000 korun. Pro stát, který šeří, kde se dá, to není zrovna malé číslo.

"Dotační titul tedy existuje, o jeho zrušení se neuvažuje," tvrdí ředitelka Fraňková. Průměrná výše příspěvku na digitální projektor ale podle čísel ministerstva postupně klesá, zatímco počet žadatelů naopak roste a rekrutují se ze stále menších obcí. Adekvátně tomu tedy přibývá i odmítnutých žádostí (viz grafy).

Nemáte na nové? Promítejte staré

"Nelze jednoznačně říci, kolik kin by bez podpory fondu skončilo," tvrdí ředitelka Fraňková. "Spousta starých filmů na filmových pásech však zůstává a ty lze na klasických projektorech stále zpřístupňovat," je přesvědčena. Digitalizace tak podle ní může přinést i "rozšíření programové nabídky, možnost využití alternativního obsahu a rozšíření víceúčelových projekčních zařízení".

Tímto směrem se například prozatím chystá vydat pojízdný kinematograf bratří Čadíků.

Jinde, zejména v letních kinech, se ale obávají, že bez premiérových hitů a s rok od roku staršími filmy je postupem času čeká odliv diváků a nakonec se zániku stejně nevyhnou. Budoucnost zejména malých a letních kin v Čechách a na Moravě tak vypadá velmi bledě. A ministerstvo to ani nepopírá.

Digitalizací na úbytě

"Úmrtnost kin je a bude a nemá smysl podpořit digitalizaci všech. A to i z toho důvodu, že v České republice je nejrozšířenější síť kin v Evropě," tvrdí Fraňková. Podle ní tak nemá příliš smysl podpořit dotací na digitalizaci kino, které hraje jednou měsíčně a nemá podporu své obce, nebo vedle něj stojí dvě další.

"Ministerstvo se snaží apelovat na regionální zastupitele, aby digitalizaci kin společně s fondem podporovali," zdůrazňuje ředitelka Fraňková. V letošní vlně podpory ale činila průměrná výše dotace půl milionu korun. Doplatit zbylý milion a půl je pro mnohé obce nereálné.

"S digitální promítačkou nepočítáme," tvrdí Jitka Smilková, účetní obce Bystřička na Vsetínsku, kde kino funguje od roku 1962. "V létě to tu vždycky jelo dva měsíce v kuse, teď se promítá jen v pátky," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy