Zavřete obchody na Štědrý den ve dvě, chtějí odboráři

ČTK ČTK
13. 12. 2011 16:10
Otevírací dobu o některých svátcích má nově omezit zákon
Obchody by podle odborářů měly na Štědrý den zavřít nejpozději ve 14 hodin.
Obchody by podle odborářů měly na Štědrý den zavřít nejpozději ve 14 hodin. | Foto: Jan Langer

Praha - Odboráři chtějí omezit otevírací dobu supermarketů a hypermarketů o Vánocích a státních svátcích.

Připravili proto návrh zákona, který má zakázat či regulovat provozní dobu obchodních řetězců ve sváteční dny.

Novinářům to v úterý řekl předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař.

Odboráři nyní hledají zákonodárce, který by jejich legislativní návrh předložil sněmovně.

O svátcích zavřeno

Návrh odborářů počítá s tím, že na Štědrý den by velké supermarkety a hypermarkety mohly mít otevřeno maximálně do 14. hodiny, zatímco loni fungovaly i do 16. hodiny.

O vánočních svátcích by pak velké obchody musely zůstat zavřené. Většina obchodních řetězců letos ponechá prodejny zavřené pouze 25. prosince, aby je hned následující den znovu otevřela.

Zavřené prodejny oba dva vánoční svátky nechávají pouze některé diskontní řetězce.

Alespoň polovinu

Odboráři míní, že prodej by měl být regulován v polovině z 12 státních svátků. "Bude na sněmovně, které z významných dnů vybere," říká Voslař, podle kterého by provoz velkých obchodů měl být zakázán například na Velikonoce a 17. listopadu.

Omezení provozní doby se naopak nemá vztahovat na prodejny s plochou menší než 200 metrů čtverečních, večerky či malé ochody, které fungují například na nádražích či čerpacích stanicích.

Sousedé regulují

Zákon nyní prodejní dobu obchodů v Česku během vánočních či státních svátků nereguluje.

Otevírací doba obchodů ve sváteční dny je podle místopředsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáty Burianové regulována například v Německu, Rakousku, Maďarsku či Polsku.

V roce 2005 se zákonodárci z řad ČSSD a KSČM pokoušeli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu.

Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky.

Ať si každý rozhodne sám

Obchodníci s návrhem odborářů nesouhlasí. "Vždy jsme zastávali liberální postoj, ať si každý obchodník sám zváží, jakým způsobem chce nabízet své služby. Jsme tedy proti jakékoliv regulaci, protože nejlepší regulací je zájem zákazníka," říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Většina lidí podle Juračky ve sváteční dny pořizuje jen menší doplňkové nákupy. "Pokud by se otevírací doba o svátcích v budoucnu přece jen regulovala, tak neočekáváme nějaké velké protesty ze strany zákazníků. Lidé by i pak našli ve svém okolí otevřené menší prodejny, takže by je tato úprava výrazně neomezila," míní Juračka, který ale upozornil, že část zákazníků s oblibou vyráží na velké nákupy právě ve sváteční dny.

 

Právě se děje

Další zprávy