Zavřené obchody během svátků? Senát schválil návrh

ČTK ČTK
26. 6. 2013 11:49
Omezení prodejní doby by se mělo týkat celkem sedmi dnů v roce
Foto: Thinkstock

Praha - Senátoři ve středu schválili návrh svého kolegy Františka Bublana (za ČSSD) na zákaz prodeje v obchodech o celkem sedmi státních svátcích. Návrh také omezuje prodejní dobu na Štědrý den.

Za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun.

Proti předloze již dříve protestovala ODS, označila to za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody.

Návrh nyní dostane k vyjádření vláda a k projednání Poslanecká sněmovna - bez schválení poslanci zůstane jen návrhem.

Co se má změnit

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody mohly mít otevřeno nejdéle do dvanácti hodin.

Omezení by se podle Bublana nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do dvou set metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Týkalo by se ale zastaváren, sběren odpadů a prodejen použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy.

ODS nesouhlasí

Jak Bublan uvedl, hlavním cílem zákona je upravit vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci a přiblížit se alespoň částečně k normám, které jsou ve většině evropských zemí. Řekl také, že většina států omezuje prodej ještě víc.

"Sociální dopady budou příznivé, neboť lidé budou mít více volného času, aby se mohli věnovat své rodině a koníčkům, na což klade EU zvýšený důraz. Pracovní život by neměl negativně zasahovat do rodinného a osobního života," stojí v důvodové zprávě k návrhu zákona.

Proti zákonem nařízenému omezení prodejní doby se postavil například Jaroslav Kubera (ODS). "Ten zákon je nadbytečný, je to jenom další plevelení našeho právního řádu," řekl. Jako příklad uvedl, že o Štědrém dnu by neměla vysílat ani televize, protože televizní pracovníci musí být v práci a také třeba policisté by mohli být doma u rodin.

Petr Gawlas (ČSSD) naproti tomu tvrdí, že by si uměl představit zákaz prodeje třeba i o nedělích, ale uznal, že je to požadavek "mimo realitu".

Zákon podle Bublana vznikl po téměř rok trvajících konzultacích s pracovníky obchodu, jejich odborovými svazy a s některými provozovateli velkých obchodních řetězců. Nyní prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.

 

Právě se děje

Další zprávy