Zavedu vlaky na úrovni 21. století, plánuje nový šéf ČD

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 7. 2013 15:00
Kromě toho chce bojovat s dluhy, propouštět provozní personál se nechystá.
Nový generální ředitel ČD.
Nový generální ředitel ČD. | Foto: ČTK

Praha - Nový generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený chce ve své funkci hlavně zatočit se zadlužováním firmy. "Zvláště ČD Cargo by se nemělo živit tím, že si půjčuje peníze a nějak přežívá," řekl během tiskové konference, první poté, co ho nové představenstvo firmy jmenovalo šéfem státní železnice.

Mnoho konkrétních plánů ale zatím nepředstavil. Jedním z nich je diskuse o možném spojení českého a slovenského Carga. "Musíme přehodnotit, zda jsou nutné některé nákupy," uvedl také nový šéf státního dopravce.

Na druhou stranu mluvil o tom, že je třeba v oblasti osobní dopravy zajistit další investice do vozového parku. "Aby se dostal na úroveň 21. století," komentuje Zelený. Stejně tak podle svých slov není příznivcem propouštění provozního personálu, neboť by tím podle něj trpěla kvalita služeb.

Co se týká regionální dopravy, tak chce Zelený usilovat hlavně o větší symbiózu a návaznost regionální dopravy. O soukromých společnostech RegioJet a Leo Express, se kterými si dráhy konkurují na nejvytíženější české trase, prohlásil, že jsou "dobří a odpovědní". "Donutili státní firmu, aby se chovala jinak," vysvětluje.

Dozorčí rada Českých drah odvolala předsedu představenstva Petra Žaludu i všechny zbylé tři členy vedení v úterý. Ještě týž den zvolila nové představenstvo a na Žaludovo místo generálního ředitele, kde bývalý šéf působil déle než pět let, nastoupil Zelený. Ten šéfoval firmě již na přelomu tisíciletí za vlády Miloše Zemana.

 

Právě se děje

Další zprávy