Zastupitelé schválili půjčku pro Kongresové centrum

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
24. 3. 2011 13:11
Půjčku od svého jediného akcionáře musí KCP splatit stejně jako ostatní dluhy v roce 2014
KCP dostane půjčku na splátku dluhu.
KCP dostane půjčku na splátku dluhu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Půjčku na splátku půjčky pro Kongresové centrum Praha (KCP) ve čtvrtek odhlasovali pražští zastupitelé.

Potvrdili tak dřívější rozhodnutí rady hlavního města. Praha je jediným akcionářem centra, které dluží přibližně dvě miliardy korun a v letošním roce na pravidelnou splátku nemá prostředky.

Hlavní město půjčí KCP 78 milionů korun, které ale společnost musí vrátit v roce 2014. Původně magistrát plánoval, že nechá letošní splátku za centrum uhradit ministerstvo financí, které je garantem spláceného úvěru.

Ministerstvo na to reagovalo prohlášením, že v takovém případě je KCP v insolvenci, stát doplatí úvěr celý, ale přejdou na něj všechny budovy centra, které následně prodá.

Plán na oddlužení odmítlo ministerstvo 

Špatnou finanční situaci zadluženého KCP chtěla Praha původně vyřešit oddlužením prostřednictvím plánu společností Penta a Zátiší Catering Group. Ministerstvo financí jej ale odmítlo jako nevýhodný.

Podle náměstka primátora Ivana Kabického chce mít Praha do konce května připravený nový materiál, který bude splacení celého dluhu splatného v roce 2014, řešit.

Dluh KCP vznikl především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. KCP v roce 2009 hospodařilo se ziskem 70 milionů korun. V letech 2008 a 2007 vykázalo centrum ztrátu 71,8 milionu korun, respektive 27,2 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy