Zásah ČNB zvýší ztrátu Českých drah o 311 mil. korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 11. 2013 14:37
Smlouvy na nové vozy totiž státní dopravce uzavřel v eurech
Udržet si své místo na trhu se snaží i státní podnik České dráhy, jehož monopol noví hráči částečně narušili. Skupina modernizuje jak regionální spoje, tak vlaky mezi Pra
Udržet si své místo na trhu se snaží i státní podnik České dráhy, jehož monopol noví hráči částečně narušili. Skupina modernizuje jak regionální spoje, tak vlaky mezi Pra | Foto: České dráhy

Praha - Oslabení kurzu koruny v důsledku měnové intervence České národní banky (ČNB) zvýší letošní ztrátu Českých drah o 311 milionů korun. Dopravce totiž smlouvy na nové vozy uzavřel v eurech. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to prohlásil generální ředitel dopravní společnosti Dalibor Zelený.

Za celý letošní rok by hospodaření skupiny mělo podle Zeleného skončit zhruba půlmiliardovou ztrátou.

"Kvůli měnové intervenci ČNB mateřská společnost České dráhy přijde o 311 milionů korun, o které jí letos vzrostou náklady. V eurech totiž více nakupuje, než má výnosů v této měně," poznamenal Zelený, podle nějž půjde o účetní ztrátu ze změn kurzu. "Pokud by byl kurz koruny ještě vyšší, tedy 28 korun za euro, tak by naše ztráta byla ještě o 200 milionů korun vyšší," doplnil šéf Českých drah.

Státní podnik letos v pololetí zvýšil ztrátu meziročně o 16 milionů korun na 510 milionů korun. Hospodářský výsledek ovlivnily hlavně vyšší náklady spojené s financováním obnovy vozového parku společnosti.

Podle Zeleného ale ani přes ztráty způsobené oslabením koruny ztráta nepřesáhne půl miliardy korun. "Snažíme se v letošním roce dostat hospodářský výsledek před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací takový, abychom měli zisk kolem dvou miliard korun. Hospodářský výsledek, který započte odpisy i amortizaci, budeme mít ve ztrátě, která ale nepřevýší půl miliardy korun," řekl Zelený.

Centrální banka 7. listopadu zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu. Uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace.

Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

 

Právě se děje

Další zprávy