Zápis v katastru posílí, plánují autoři nového zákona

ČTK ČTK
18. 7. 2011 16:45
Nový katastrální zákon počítá se zavedením několika novinek, zápis bude důležitější
Stavba by měla být v budoucnu jako součást pozemku. Ilustrační foto.
Stavba by měla být v budoucnu jako součást pozemku. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vlastníci nemovitostí, realitní obchodníci a banky mají mít v budoucnu při transakcích větší jistotu, že jejich obchody zpětně kvůli zápisům v katastru nikdo nezpochybní.

Počítá s tím návrh věcného záměru nového katastrálního zákona, který připravuje Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK). Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda úřadu Karel Večeře. Nový zákon si vynutí připravovaný občanský zákoník, který by měla na podzim schvalovat sněmovna.

"Každý kupující nebo zástavní věřitel, který se přesvědčí o tom, že uzavírá smlouvu s osobou zapsanou v katastru jako vlastník, bude mít po provedení zápisu práva v jeho prospěch jistotu, že jeho právo už nemůže nikdo zpochybnit poukazem na to, že v minulosti došlo k nějakým neplatným právním úkonům ohledně této nemovitosti, a že tudíž právo nenabyl. To je možné dnes, ale nová právní úprava to odstraní," uvedl předseda ČÚZK.

Stavba bude příště součástí pozemku

Zatímco nyní je možné zápis v katastru soudně zpochybnit, nová úprava bude počítat s takzvanou materiální publicitou. To znamená, že zápis v katastru bude mít přednost před skutečností a každý se bude moci na údaje v katastru plně spolehnout.

Bude tak například v zájmu majitelů, aby se zápisem vlastnických změn do katastru neotáleli, protože na osobu zapsanou v katastru se bude hledět jako na vlastníka. Podle šéfa ČÚZK to bude znamenat posílení jistoty a dlouhodobé stability realitních obchodů a investic.

Zjednodušit se má také financování výstavby díky nové zásadě, že stavba je součástí pozemku. "Když totiž dnes banka půjčuje peníze na výstavbu a vezme si do zástavy pozemek, tak pozemek je z pohledu banky postupnou výstavbou spíše znehodnocován namísto zhodnocování, neboť banka nemá vyrůstající budovu v zástavě, do zástavy ji může vzít, až když je téměř dokončena hrubá stavba. To je samozřejmě riziko," řekl ČTK Večeře.

Zásada, že stavba je součástí pozemku, podle něj způsobí, že hodnota pozemku plynule poroste s postupem výstavby a uvolňované peníze tak budou stále zajištěné odpovídající hodnotou zástavby.

Zákon znovu zavede výměnek

V katastru se v souladu s chystaným novým občanským zákoníkem nově objeví také skutečnosti, které se dosud nezapisovaly. Nepovinně se bude moci do katastru zapsat například též nájem.

"Pokud bude nájemní vztah zapsán v katastru, nebude moci nikdo tvrdit, že o něm nevěděl, a bude proto zavazovat i případné nové nabyvatele nemovitosti," poznamenal Večeře.

Připravovaný občanský zákoník nově počítá například s obnovením instituce výměnku. Například starší lidé by si jím mohli po převodu nemovitosti na své děti zajistit, že v domě budou moci doživotně bydlet a potomci jim navíc zajistí i některé služby. Také informace o výměnku se má nově objevit v katastru nemovitostí, uvádí návrh věcného záměru nového katastrálního zákona.

 

 

Právě se děje

Další zprávy