Zápas s krizí Česko-Slovensko vypadá na remízu

Veronika Skálová Aktuálne.sk, Veronika Skálová
1. 4. 2009 15:00
Čeští experti sází na českou ekonomiku, Slováci zas na svoji

Brno - Startovní čára je srovnatelná a ani v cíli se výsledky obou závodníků nebudou příliš lišit. Asi tak by se dala sportovní terminologií shrnout porovnání dopadů krize na ekonomiku Česka a Slovenska, jak je vidí odborníci.

"Troufám si říci, že obě ekonomiky se z recese dostanou téměř stejně rychle nebo pomalu. Výchozí postavení bylo přibližně srovnatelné. Slovenská ekonomika je sice o něco níž než česká, ale na druhou stranu se zase vyvíjela rychlejším tempem," poznamenal rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls.

Na velmi malé rozdíly mezi oběma ekonomikami upozorňovali i další oslovení odborníci.

"Obě ekonomiky jsou malé a otevřené, obě jsou závislé především na vývoji v Evropské unii. Oproti Slovensku má Česko výhodu plovoucího kurzu koruny, takže se může alespoň částečně hospodářské situaci ve světě přizpůsobit," řekla Miroslava Šikulová z katedry financí Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Jak rychle nebo pomalu se z ekonomické recese či krize podaří oběma ekonomikám dostat, bude hodně záležet i na vývoji v okolních zemích.

"Když se pohne svět velké ekonomiky, pohne se i ta česká a slovenská. Rozhodovat o definitivních dopadech nebo následcích recese budou jednoznačně vnější vlivy," dodal Hindls.

Mírný náskok bude mít Česko. Možná

I když větší rozdíly v následcích hospodářské krize odborníci neočekávají, předpokládají, že o něco lépe na tom bude Česko.

"Jsem přesvědčen o tom, že máme natolik chytré manažery, že jejich mozky nezahltí 'krize', ale recesi třeba i využijí v posílení firemní pozice na trhu. A v neposlední řadě k udržení odpovídající zaměstnanosti ve firmě. Tím Slováky trumfneme," předpokládá analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle něj jsou dobrým příkladem úspěchy společností Škoda Auto, Škoda Holding nebo ČEZ.

"Podobně i menší podniky typu Tescomy, Linetu nebo Unicornu mají z dob expanze výborně našlápnuto. O naše produkty by mohl být prostě dále stále slušný zájem ve stylu 'kvalita za rozumnou cenu'. Jen to prostě všechno nepůjde tak hladce, jak jsme si mysleli," dodal Michl.

Upozornil, že česká ekonomika se rozhodně nenachází v krizi, ale pouze v recesi. "Ten, kdo je v krizi, jsou sami politici, což je naše jediné minus proti Slovensku," podotkl.

Slovensko zažije větší šok, ale vzpamatuje se rychleji

Úplně jednoznačně se budoucího "vítěze" zdráhá vybrat i další analytik. "Slovenská ekonomika může zažít větší šok ve smyslu prudšího zpomalení, na straně druhé však lze po odeznění krize očekávat, že bude lépe připravena na tento růst než ta česká," myslí si Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Na prudším zpomalení na Slovensku se podle něj podepíše především velmi rychlý růst v posledních letech poháněný exportem a stále více i spotřebou slovenských domácností.

"Spotřeba domácností bude záviset na dalším vývoji nezaměstnanosti. Ta je obecně ve slovenské ekonomice vyšší než u nás a proces jejího snižování bude krizí zastaven s rizikem opětovného dočasného růstu do dvouciferných oblastí," dodal Hatlapatka.

Slovensko však bude mít po skončení krize oproti Česku výhodu. "Je oproti ČR výrazně dále v provádění strukturálních reforem a změn ekonomiky," doplnil analytik.

Slovenští analytici: Slovensko vyvázne lépe

Odborníci ze sousedního Slovenska však vidí situaci trochu jinak. Přestože i oni upozorňují, že na přesnější předpovědi je příliš brzy, tipují, že v lepší kondici bude po skončení krize slovenská ekonomika.

"Vše nasvědčuje tomu, že to bude slovenská ekonomika, která zvládne období hospodářské krize lépe," řekl Aktuálne.sk prognostik Slovenské akademie věd Pavol Kárász. Na straně Slovenska podle něj stojí zavedení eura, naopak české ekonomice hází klacky pod nohy politické turbulence.

"Slovenská ekonomika reaguje na podněty hospodářské krize pružněji a má předpoklady, aby si tuto pružnost zachovala. Vše ale bude záviset na současné hospodářské politice obou zemí," dodal Kárász.

 

Právě se děje

Další zprávy