Západ je v krizi. Stát chce podpořit vývoz na Východ

Hana Vorlíčková
11. 11. 2008 15:10
Ministerstvo financí hodlá navýšit kapitál exportní banky

Praha - Stát chce pomoci firmám, aby se ve větší míře dostaly na trhy jako jsou Vietnam, Čína nebo Rusko, které nejsou tolik zasažené celosvětovou krizí.

Ministerstvo financí proto zvažuje, že navýší základní kapitál v České exportní bance (ČEB). Deníku Aktuálně.cz to potvrdil náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

"Je zapotřebí navýšit základní jmění České exportní banky tak, aby se z ní stala silnější instituce, která tím pádem může zajistit větší objem exportu. Navýšení by šlo z peněz nad rámec již alokovaných prostředků ve státním rozpočtu. Podle mého by se mohlo jednat o 200 milionů až půl miliardy korun navíc," vysvětlil.

Posílení ČEB by umožnilo českým podnikům ve větší míře vyvážet zboží na finančně rizikovější trhy, jako jsou Vietnam, Čína nebo Rusko. "To znamená, že by navýšení kapitálu pomohlo přeorientovat se z dnes finanční krizí zasaženého Západu směrem na Východ," dodal.

Podle údajů ministerstva financí nyní český export směřuje z 85 procent na Západ a pouhých patnáct procent míří na Východ.

České podniky, které vyvážejí své zboží do zahraničí, tento krok vítají. Jejich zástupci však upozorňují, že navýšení objemu peněz pomůže při exportu pouze velkým firmám.

Pomoc pro velké

"Velkým exportérům takový krok určitě pomůže. Malé a střední exportéry navýšení kapitálu neovlivní. Jenže český export z 90 procent tvoří právě malé a střední firmy," uvedl Jiří Grund, prezident Asociace exportérů České republiky.

To, že je zapotřebí podpořit takové instituce, jako je Česká exportní banka a Exportní garanční pojišťovna (EGAP), řekl včera poprvé po setkání s Bankovní asociací i premiér Mirek Topolánek.

Tuzemské podniky, které vyváží své zboží na západ utrpěly v posledních měsících velké finanční ztráty nejprve kvůli silné koruně, později kvůli hospodářské krizi. Řada velkých firem v západní Evropě i USA totiž pozastavila výrobu a omezila odběry komponentů od svých subdodavatelů.

V Česku je přitom takových firem, které dodávají díly finálním výrobcům na západních trzích, stovky. Mezi klasické příklady patří ty, které dodávají součástky automobilkám nebo výrobcům potravinářských a chemických výrobků. Velké problémy mají i sklárny, které vyjma finálních výrobků dodávají na západ i technické sklo.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Tomáše Sedláčka: Proč naše banky nemají problémy
 

Právě se děje

Další zprávy