Zákon proti hypermarketům: Už od léta?

Petr Havel
11. 1. 2006 0:00
Praha - Stát chce zakázat, aby si velké obchody účtovaly od dodavatelů za umístění zboží do lepších regálů. Zákon už prošel i vládou, podnikatelé však jeho úspěchu nevěří.

Takzvané "zneužívání dominantního postavení obchodního řetězců zejména vůči dodavatelům potravinářského zboží" by přitom mohlo být zákonem postihováno již od července letošního roku.

Po schůzce se zástupci zemědělců, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Svazu obchodu a cestovního ruchu to uvedl předkladatel návrhu zákona, předseda zemědělského výboru parlamentu Ladislav Skopal.

Lidé, kteří se potravinářstvím živí, jsou však přesvědčeni, že sepsaná norma problém nevyřeší. A co víc, podle některých kritiků porušuje pravidla daná EU. 

Vláda už řekla ano

Novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže již jako poslaneckou iniciativu bez většího zájmu médií schválila rovněž vláda. V prvním čtení v poslanecké sněmovny by měla být na programu koncem ledna.

Návrh by měl zamezit vymáhání různých poplatků spojených s možností prodávat v nadnárodních obchodních sítích potraviny, jako je regálné či zalistovací poplatky. Součástí návrhu je také povinnost obchodníků platit za takzvané rychloobrátkové zboží, jako je například pečivo do 15 dnů.

Víc, než chce EU?

Regulaci podporuje Agrární komora, s určitými výhradami i Hospodářská komora a antimonopolní úřad.

Proti je Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho viceprezidenta Zdeňka Juračky jde současný návrh nad rámec evropské legislativy. 

A pokud se jeho podoba nezmění, budou si obchodníci stěžovat u Evropské komise.

"Je to jejich právo, já jsem ale přesvědčen o tom, že návrh z evropských zvyklostí nevybočuje a je veden ve standardní rovině," reaguje poslanec Skopal. Novela by podle jeho slov měla vstoupit v platnost 1. července 2006.

Také potravináři, kteří jsou dnes nuceni různé poplatky řetězcům platit, jsou k novele skeptičtí. "Tato legislativa současné nedostatky neodstraňuje, protože obchodníci najdou jiné cesty, jak poplatky od svých dodavatelů získat," tvrdí Jaroslav Camplík, prezident Potravinářské komory.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy