Zakladatel a šéf Datartu podlehl ve 48 letech rakovině

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
27. 6. 2013 10:45
Pavel Sláma byl průkopníkem prodeje po internetu.
Pavel Sláma, šéf Datartu, zemřel 25. června 2013
Pavel Sláma, šéf Datartu, zemřel 25. června 2013 | Foto: Datart

Praha - Spoluzakladatel a bývalý výkonný ředitel společnosti Datart Pavel Sláma prohrál boj s rakovinou. Osmačtyřicetiletý úspěšný manažer zemřel v úterý.

Byl jedním z podnikatelů, kteří využili nových možností po pádu komunismu. Z původní půjčovny CD nosičů se postupem let stal maloobchodní řetězec s elektronikou, který v současné době v České republice provozuje 32 kamenných obchodů a 11 na Slovensku.

"První prodejnu s elektronikou jsme otevřeli v roce 1990 v pražském paláci Perla. Často jsme nestihli zboží ani přenést z kamionu a prodávali jsme rovnou na ulici," vzpomínal na začátky Datartu Sláma ve svém úplně posledním rozhovoru pro média, který před časem poskytl online deníku Aktuálně.cz.

Právě za jeho vedení se stal Datart průkopníkem nákupů přes internet. Jako první také sjednotil ceny zboží na internetu a v kamenných pobočkách. "Zákazník by neměl řešit, jestli nakupuje online, nebo offline. Zkrátka nakupuje v Datartu," komentoval v rozhovoru rozhodnutí sjednotit ceny.

Pavel Sláma byl ve funkci výkonného ředitele téměř do poslední chvíle. Opustil ji, až když se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. V květnu letošního roku jej tak na pozici nahradil dlouholetý ředitel divize Prodej a další ze zakladatelů Datartu, Pavel Bádal. Sláma nadále zůstával na postu předsedy představenstva firmy.

Sláma slavil úspěchy i mimo oblast spotřební elektroniky. Mimo jiné byl i spoluzakladatel projektu Nový Karlín. Například pozemky, na kterých nyní stojí nové sídlo vydavatelství Economia, koupil Zdeněk Bakala právě od společnosti Real Estate Karlín, jejímž byl Sláma společníkem.

Po Slámovi zůstala žena a čtyři děti.

 

Právě se děje

Další zprávy