Zakažte Drábkovi nový systém, vyzývá Jančura úřad

Tomáš Fránek
3. 4. 2012 13:08
Nadační fond proti korupci: Zakázka na informační systém je předražená
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nový počítačový systém na výplatu sociálních dávek je podle Nadačního fondu proti korupci předražený. Ministerstvo práce a sociálních věcí za něj zaplatí až o miliardu korun více, než kdyby využilo dosavadní systém.

Společnost Student Agency Radima Jančury kvůli tomu požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby ministerstvu zakázal tyto smlouvy plnit. Antimonopolní úřad by měl o případném zákazu smluv rozhodnout do dvou měsíců.

Podnět na prošetření postupu už řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na podnět KDU-ČSL, novým systémem se zabývá také Úřad pro ochranu osobních údajů.

Student Agency podala návrh, protože je také softwarovou firmou, a formálně tak splňuje podmínky potenciálního uchazeče o zakázku. Antimonopolní úřad tak může rozhodnout o zrušení smlouvy i dodatků, nikoliv jen o udělení pokuty.

Vraťte provize

"Náměstku Šiško a ministře Drábku, vraťte provize, nic nebude. Je nutné, aby zakázka byla zrušena a stát vyhlásil nové výběrové řízení," uvedl Jančura na úterní tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci.

"Za čtyři měsíce ušilo Drábkem vedené ministerstvo horkou jehlou systém, který se jinak připravuje dlouhé roky," dodal Jančura.

Podle výpočtů fondu bude stát nový systém 1,8 miliardy korun a jeho provoz bude dražší, než kdyby úřad využil stávající systém. Místo aby stát uspořil za pět let miliardu, zaplatí naopak o miliardu více. Výpočty fondu jsou tam stejné jako zjištění Aktuálně.cz.

Nadační fond se současně obrátil na společnost Microsoft, jejíž programy systém využívá. Informace také dostala Evropská komise, která má z velké části vývoj a fungování programů zaplatit. „Je zcela zjevné,  že při první zevrubné kontrole Evropská komise dojde k tomu, že miliardu neposkytne," uvedl člen správní rady fondu a majitel pivovaru Bernard Stanislav Bernard.

Bez soutěže

Ministr Jaromír Drábek z TOP 09 tvrdí, že nový systém ušetří stamiliony korun ročně. Starý systém označil za drahý, dodavatele pak za nespolehlivou firmu.

Zakázku na nový systém rozdalo ministerstvo bez jakékoliv veřejné soutěže - jen na základě rámcové smlouvy ministerstva vnitra se společností Fujitsu z roku 2008 na dodávku produktů Microsoft. Jančurův návrh k antimonopolnímu úřadu tedy formálně směřuje na ministerstvo vnitra.

Podle fondu je několik bodů, v nichž Drábek nemluví pravdu. Například některé služby z dodatků smlouvy představují automatický provoz datových stanic. Ceny těchto služeb jsou ale účtovány tak, jako by je dělali experti - tedy v takzvaných člověkodnech.

Ministerstvo také podle fondu vyloučilo dodavatele z odpovědnosti za nefunkční aplikace.

"Je to v pořádku"

Ministerstvo v reakci na tvrzení fondu opět zopakovalo, že postup při zavádění nového systému v pořádku.

Odvolává se také na analýzu ministerstva vnitra, které minulý týden zveřejnilo, že státu nevznikla uzavřením smluv škoda. Vnitro, které zjistilo nesrovnalosti ve smlouvách, ale nezjišťovalo ekonomické a technické údaje.

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová také zopakovala, že resort ušetří miliardu a půl. "Pokud někdo tvrdí, že rozborem dokumentů dospěl k částce, která úspory popírá, pak k tomu mohlo dojít pouze tak, že byly sečteny veškeré náklady na ICT uvedené ve všech dodatcích, a to do roku 2015," uvedla mluvčí s tím, že smlouvy už ministerstvo zveřejnilo.

Udělalo to ale až po třech měsících, ve smlouvách přitom žádné tajné informace, kterými nezveřejnění smluv Drábkův úřad zdůvodňoval, nejsou.

Podle protikorupčního fondu Drábek tajil smlouvy kvůli tomu, že chtěl získat čas. Návrh na zrušení smluv je možné podávat jenom šest měsíců od jejich podepsání, 

 

Právě se děje

Další zprávy