Zájem o zbraně roste, zbrojovka hlásí rekordní prodeje

ČTK ČTK
10. 2. 2012 16:35
Hlavním zákazníkem České zbrojovky byla Armáda ČR, následovaly dodávky do Thajska a Egypta
Ilustrační záběr
Ilustrační záběr | Foto: Archiv Aktuálně.cz

Uherský Brod  - Česká zbrojovka, která vyrábí ruční palné zbraně, loni vykázala nejvyšší tržby ve své historii. Ty přesáhly dvě miliardy korun, což je podle předběžných hospodářských výsledků meziročně nárůst o více než 300 milionů korun.

"V roce 2010 společnost vykázala zisk přes 138 milionů korun. Za loňský rok očekáváme zisk po zdanění okolo 200 milionů Kč," řekl ČTK generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Firma loni vyrobila i rekordní počet zbraní - celkem 171 tisíc kusů.

Zbraně kupovali hlavně v cizině

Úspěšná byla firma především díky dodávkám do Armády České republiky, ozbrojeným složkám Thajska nebo Ministerstvu vnitra Egypta. Dále například prodávala lovecké zbraně pro civilní trh v Rusku nebo Austrálii.

Produkce zbrojovky podle Kovaříka loni směřovala z více než sedmdesáti procent do zahraničí. "Z pohledu celkového exportu ČR v oblasti zbraní realizuje Česká zbrojovka celou jednu čtvrtinu," komentuje ředitel.

Co vše můžete vidět na veletrhu zbraní:

Kromě zbraní loni firma zahájila například i výrobu komponentů pro nový letecký motor H 80 společnosti GE Aviation - nástupce společnosti Walter, která vyráběla motory legendárních letadel L 410.

Průměrný počet kmenových zaměstnanců činil loni ve společnosti, která patří k největším světovým výrobcům pistolí, pušek a samopalů, 1209, předloni to bylo 1164.

Podle Kovaříka by letos počet zaměstnanců měl mírně narůst. Mělo by jít zejména o vysokoškoláky a absolventy střední školy COPt, která sídlí v areálu zbrojovky a jejíž učební obory jsou s její činnosti úzce spjaty.

 

Právě se děje

Další zprávy