Zájem o vánoční Prahu roste,na zvyšování cen to nestačí

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 12. 2010 11:30
Pražské hotely mají zatím dostatek volných kapacit na konec roku.
Turisté ze zahraničí se vrací ke kouzlu zimní Prahy.
Turisté ze zahraničí se vrací ke kouzlu zimní Prahy. | Foto: Reuters

Praha - České horské hotely sice většinou hlásí na vánoční prázdniny vyprodané kapacity, oblíbená místa, kam na konec roku v česku přijíždějí zahraniční turisté mají ale stále místa dost.

Podle mluvčího a viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur přijede strávit do Česka vánoční svátky 125 tisíc turistů ze zahraničí, na Silvestra to bude 190 tisíc turistů, což představuje pětiprocentní nárůst oproti loňskému roku.

"Přestože však letos očekáváme během svátků mírný nárůst počtu turistů, tak je na Vánoce i na Silvestra v pražských hotelech stále dostatek volných kapacit a již nyní je zřejmé, že nebudou  zcela vyprodány ani na Silvestra," uvedl Tomio Okamura. Až osmdesát procent cizinců si totiž přeje strávit poslední dny letošního roku právě v Praze.

Oproti předkrizovým letům se však letos pražští hoteliéři a restauratéři nechystají zvýšit na druhý vrchol pražské turistické sezóny zvýšit ceny.

Zatímco před příchodem recese bylo běžné zvýšení cen až o 20 procent, už v loňském roce si jej kvůli opadajícímu zájmu o cestování mnozí nemohli dovolit. Obvyklý převis poptávky nad nabídkou totiž patřil minulosti. A stejná situace bude podle Okamury i letos.

"Výrazné zdražení si nemůže nikdo dovolit, turistů je stále málo a navíc šetří. Nejdražší ceny speciálních silvestrovských menu budou v centru Prahy v restauracích letos kolem 10 tisíc korun na osobu, to se však týká již výhradně nejlepších restaurací s výhledem na historické pražské panorama," upřesnil viceprezident asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy