Zájem o stavební spoření i úvěry loni klesl

ČTK ČTK
31. 1. 2013 10:27
Stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 580 000 smluv, předloni přes 685 000
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Tuzemské stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 43,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o devět procent. Loni klesl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření.

Vyplývá to z výsledků jednotlivých spořitelen. Letošní rok by se měl podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen vyvíjet zhruba stejně jako loni.

Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 580 000 smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 685 000. Nárůst počtu smluv zaznamenala loni stavební spořitelna Modrá pyramida a Raiffeisen stavební spořitelna.

"Snížená podpora a nízké úrokové sazby se staly převažujícími faktory v trendu vývoje stavebního spoření. Letošní mírný pokles tak není žádným výrazným výkyvem ve vývoji stavebního spoření a příští rok lze očekávat zhruba obdobný trend," řekl již dříve tajemník asociace Jiří Šedivý.

Předloňský výrazně vyšší počet smluv souvisel s marketingovými akcemi spořitelen na počátku roku 2011, které se tehdy zaměřily v souvislosti se změnami ve stavebním spoření na získávání vkladů.

Největší růst poskytnutých úvěrů zaznamenala loni Stavební spořitelna České spořitelny, a to o téměř třetinu. Naopak propad o více než 40 procent zaznamenaly Wüstenrot stavební spořitelna a Modrá pyramida.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy