Zájem o pronájem průmyslových ploch pomalu roste

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 4. 2010 14:36
Poptávka po volných halách vzrostla za rok o 82 procent. Nové prostory se zatím nestaví.
Nové průmyslové a skladové haly se teď v Česku vůbec nestaví. Ilustrační foto.
Nové průmyslové a skladové haly se teď v Česku vůbec nestaví. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Pomyslný sněhový příkrov, který v uplynulém roce pokryl trh s průmyslovými nemovitostmi, pomalu proráží první stvoly naděje.

Skomírající poptávka po průmyslových areálech a logistických centrech se v prvním čtvrtletí letošního roku vzchopila a v porovnání předchozím čtvrtletím stoupla o 42 procent. Vyplývá to ze společných údajů, které hodnotily poradenské společnosti King Sturge, DTZ a CBRE.

Porovnání s loňským prvním čtvrtletím vychází ještě lépe - zájem o průmyslové areály vzrostl o 82 procent.

Zájem je o Plzeňsko a Prahu 

"Poptávka se v prvním čtvrtletí 2010 koncentrovala na Plzeňsko podél D5 (48%) a na Prahu a širší okolí (47%)," uvedla ve své zprávě společnost King Sturge.

Naplňují se tak odhady odborníků a krize ustupuje postupným snižováním procenta neobsazených prostor. To se snížilo v prvním čtvrtletí o 0,7 procenta na 16,9 procenta.

Volných prostor pro průmysl a logistiku ale není na celém území Česka stejně. Nejvíce volných hal je na severní Moravě a západních Čechách, kde se míra neobsazenosti pohybuje okolo 25 procent.

Nové prostory na trhu nejsou 

A míra neobsazenosti bude velice pravděpodobně klesat i dál. Nové prostory, které by ji zvýšily, totiž v současné době prakticky nevznikají. V prvním čtvrtletí letošního roku nebyla dokončena žádná nová skladová nebo výrobní hala.

"Stále platí, že spekulativní výstavba byla zastavena. Celkem 69 tisíc metrů čtverečních nových hal se nyní staví v zásadě na míru, pro předem sjednaného nájemce. Nejoblíbenějším kompromisem je rozšíření zavedených logistických parků," vysvětlil Milan Korbelář, vedoucí oddělení průmyslových a logistických nemovitostí v King Sturge.

Právě z toho důvodu předpokládají odborníci, že míra neobsazenosti poklesne do konce roku na čtrnáct až patnáct procent.

 

Právě se děje

Další zprávy