Zájem o naše byty znovu roste, potvrzují některá města

Pavla Adamcová Hana Vorlíčková, Pavla Adamcová
21. 10. 2008 22:27
Větší zájem nám už hlásí starostové, zní z ministerstva
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poptávka po obecním nájemním bydlení znovu roste.

Větší zájem o městské či obecní byty už eviduje i Ministerstvo pro místní rozvoj. "V posledních měsících mi starostové různých měst hlásí, že se u nich mírně zvedá zájem o obecní bydlení," řekl ministr Jiří Čunek.

Podle zjištění Aktuálně.cz se mírně zvedá poptávka především na severu Čech, a to na Chomutovsku, Sokolovsku či Mostecku. Rostoucí zájem ale potvrzují i některá města na Moravě.

"Kvůli vysokému množství žádostí o přidělení nájemního bytu jsme od dubna pozastavili jejich příjem. V současné době jich ve městě evidujeme osm set," říká například Ivan Rašťák, mluvčí olomouckého magistrátu.

Naopak střední Čechy, Praha či Brno žádné výrazné změny nepociťují.

Starosta Prahy 8 Josef Nosek uvádí, že množství žádostí o obecní bydlení je srovnatelné s uplynulým rokem. "Pořadníky na bydlení vedeme, ale na byt mají nárok především sociálně slabé rodiny a nebo vybrané skupiny žadatelů, mezi které patří například policisté," řekl Nosek. Obdobně reagoval i mluvčí magistrátu v Kladně Libor Kasík.

Ministr Čunek je přesvědčen, že se množství lidí, kteří se budou obracet na své obce s žádostí o bydlení v následujících letech poroste.

"Bude to v souvislosti s deregulací nájemného. Byl bych proto rád, kdyby stát ve větším podpořil výstavbu obecních nájemních bytů," dodal šéf resortu pro místní rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy