Zájem o mobily je v krizi na dně, oživení přijde pomalu

Ekonomika Ekonomika
16. 7. 2009 15:29
Za slabými výsledky stál prudký pokles poptávky po telefonech

Helsinky - Největšímu výrobci mobilních telefonů na světě Nokia klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 66 procent na 380 milionů eur. Za slabými výsledky stál prudký pokles poptávky po telefonech způsobený globální recesí.

Tržby se snížily o 25 procent na 9,91 miliardy eur. Uvedla to ve čtvrtek firma.

Podíl Nokie na trhu se ve druhém čtvrtletí zvýšil o procento na 38 procent. Loni však měla Nokia 40 procent trhu. Společnost dnes současně snížila odhad svého podílu na trhu s mobilními telefony. Očekává, že letos zůstane její podíl téměř na stejné úrovni jako v roce 2008. Původně počítala se zvýšením podílu, napsaly agentury AP a Reuters.

Prodej mobilních telefonů se kvůli ekonomické recesi prudce snižuje. V prvním čtvrtletí letošního roku globální dodávky na trh podle údajů výzkumné společnosti Strategy Analytics klesly o 13 procent na 245 milionů kusů. Pokles byl nejvyšší od začátku rozvoje trhu s mobilními telefony v 80. letech minulého století. 

Nokii se sice daří krizi odolávat lépe, než některým menším konkurentům, i ona však musela přistoupit kvůli slabé poptávce ke snižování nákladů. Mimo jiné propustila tisíce zaměstnanců a snížila ceny mobilních telefonů.

Ericsson prodělává

Další výrobce mobilních telefonů Sony Ericsson za druhé čtvrtletí vykázal dokonce ztrátu, a to 213 milionů eur. Před rokem měl zisk šest milionů eur. I tyto výsledky jsou poznamenány krizí. Firma zaznamenala čtvrtou čtvrtletní ztrátu za sebou.

Společnost ve čtvrtletí dodala na trh 13,8 milionu mobilních telefonů, což představuje meziroční propad o 43 procent. Tržby firmě klesly o 39 procent na 1,7 miliardy eur, loni za duben až červen dosáhly 2,8 miliardy.

Analytik EQ Bank Jari Honko uvedl, že zpráva Sony Ericssonu odpovídá obecnému očekávání a podtrhuje, jaké potíže společnost má. "Můj výhled do budoucna je pro firmu docela temný. Neznám žádný kouzelnický trik, který by pozici Sony Ericssonu vylepšil," citovala ho agentura AP.

Trh čeká spíše stagnace, odhaduje analytik

Že je hlavním problémem firem současná krize a pokles poptávky po mobilních telefonech potvrzuje i analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. "Ericsson navíc doplácí na nižší investice do síťových zařízení, Nokia přiznává problémy zejména na trhu tzv. chytrých telefonů, kde se výrazně přiostřuje konkurence. Nejvíc bojuje s IPhonem a BlackBerry a začíná se prodávat také nový Palm," vysvětluje.

Výrobcům podle Moravanského nenahrává ani postupný růst cen čipů na světových trzích. Tento trh se totiž začíná stabilizovat. "Podle komentářů šéfa Nokie to vypadá že trh s mobily dosahuje dna, podobně jako v jiných odvětvích však nelze čekat rychlých odraz k růstu, ale spíš pokračování stagnace," dodává Moravanský.

 

 

Právě se děje

Další zprávy