Zahraniční obchod v květnu kvetl, stoupl o čtvrtinu

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 7. 2010 11:04
V květnu se zvýšil dovoz i vývoz zboží z České republiky.
Dovoz i vývoz stouply v květnu přibližně o čtvrtinu. Ilustrační foto.
Dovoz i vývoz stouply v květnu přibližně o čtvrtinu. Ilustrační foto. | Foto: DKV

Praha - Přebytkem 12,3 miliardy korun skončil v květnu zahraniční obchod. To je o 0,6 miliardy více než v loňském roce. V květnu však kladný výsledek není nijak výjimečný - jak informoval Český statistický úřad, v přebytku je v tomto měsíci zahraniční obchod nepřetržitě od roku 2004.

Vývoz se v květnu zvýšil v meziročním srovnání o 24,4 procenta, dovoz stoupl o 25,9 procenta. Odborníci upozorňují, že tak velký nárůst objemu zažil trh naposledy v roce 2005.

"Dynamika růstu je sice ovlivněna nižší srovnávací základnou května 2009, který v loňském roce patřil k nejhorším měsícům, ale absolutní hodnoty dávají důvod k určitému optimismu. Velmi mne těší, že naši vývozci neztrácejí dech a využívají příležitosti čínského trhu a že se do vyšších obrátek dostává vývoz do Ruska," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Od začátku roku do května vzrostl vývoz o 14,1 procenta a dovoz o 13,2 procenta. Přebytek obchodní bilance se meziročně zvýšil o 15,2 miliardy korun a dosáhl 74,7 miliardy.

Situace se vyvíjela v různých odvětvích odlišně. "Prohloubil se schodek obchodu s minerálními palivy o 4,7 miliardy korun a chemickými výrobky o 0,5 miliardy korun. Přírůstek zaznamenalo kladné saldo obchodu se stroji a dopravními prostředky o 4,1 miliardy korun, surovinami o 1,1 miliardy a průmyslovým spotřebním zbožím o 0,6 miliardy korun," uvedli statistici ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy