Zahraniční obchod má rekord, roste hlavně vývoz

Ekonomika Ekonomika
7. 12. 2011 10:25
Zahraniční obchod vykázal v říjnu přebytek 25,5 miliardy korun, víc než se čekalo
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Praha - Rekordně vysoký přebytek vykázal v říjnu zahraniční obchod. Jeho bilance podle předběžných údajů přeshraniční statistiky dosáhla přebytku 25,5 miliardy korun, což je nejvíc v historii. Uvedl to Český statistický úřad.

Vývoz se ve srovnání s loňským říjnem zvýšil o 9,6 procenta, dovoz o 4,9 procenta.

"Výsledky zahraničního obchodu v posledních měsících překvapují více, než je obvyklé a to oběma směry, což může nasvědčovat o změnách v ekonomice. V posledních dvou měsících zeslábl dovoz zboží, zatímco export relativně slušně roste. S ohledem na stagnující průmysl tak výsledky zahraničního obchodu mohou ukazovat na útlum investiční aktivity," poznamenal analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Nejlepší výsledky vykázal obchod s dopravními prostředky a průmyslovým spotřebním zbožím, zlepšila se i bilance obchodu s polotovary a materiály. Naopak se nedařilo obchodu s chemickými výrobky, minerálními palivy a potravinami a živými zvířaty.

"Považuji za pozitivní, že pokračuje trend rychlejšího tempa růstu vývozu na trhy mimo  Evropskou unii.  Pokud jde o výhled na nejbližší období, vývoj v Evropě příliš důvodů k optimismu nedává, když ekonomický sentiment v Evropské unii nadále oslabuje," uvedl k výsledkům náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

 

Právě se děje

Další zprávy