Zahraniční obchod má přebytek, vývoz i dovoz ale klesl

Ekonomika Ekonomika
3. 10. 2008 9:29
Srpnový výsledek s přebytkem 3,6 mld. korun je letošní nejnižší
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem ve výši 3,6 miliardy korun. To je meziročně o 3,8 miliardy více. I tak je výsledek za srpen zatím nejnižší v letošním roce.

Informoval o tom v pátek Český statistický úřad.

Srpnové obchodní bilanci pomohl růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky, negativně naopak působil obchod s minerálními palivy.

Podle předběžných údajů klesl v srpnu meziročně v běžných cenách vývoz o 8,1 procenta a dovoz o 10,1 procenta, což představuje největší pokles od srpna 2002.

"Zahraniční obchod je dalším bodem, ve kterém ekonomika zpomaluje. Vývoz a především pak dovoz klesá. V údajích o dovozu se pozitivně projevuje předchozí posílení koruny," vysvětluje Helena Horská z Raiffeisenbank.

"To je důvod, proč se bilance udržuje v černých číslech. Pro trh ani centrální banku to není žádné překvapení. Potvrzují se předpoklady zpomalování ekonomiky. Letošní obchodní bilance se bude pohybovat mezi 80-90 miliardami korun, tedy blízko loňské úrovně (87,9 mld. Kč)," dodává Horská.

Obrat zahraničního obchodu ve výši 353 miliardy korun byl nejnižší od srpna 2006. Vlivem posílení koruny vzrostl zahraniční obchod v přepočtu na eura a zejména na dolary.

V srpnu 2008 bylo o dva pracovní dny méně než ve stejném měsíci předchozího roku.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy