Zahraniční obchod Česka skončil v rekordním přebytku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 2. 2014 9:38
V samotném prosinci přebytek činil 9,6 miliardy korun, i to je rekord.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zahraniční obchod Česka skončil loni v rekordním přebytku 350,8 miliardy korun, což je meziročně o 45,1 miliardy korun více. Také v samotném prosinci byl přebytek rekordní a činil 9,6 miliardy korun, meziročně byl o 4,2 miliardy korun vyšší. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Rekordní bude podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské i rok 2014. „Letošní přebytek v zahraničním obchodě bez problému překoná 360 miliard. Oslabená koruna a rostoucí poptávka v zahraničí roztočí vývoz. Dovoz, který ale také poroste nejprve kvůli oslabené koruně, která způsobuje zdražení dovážených produktů, a později kvůli zvýšení domácí poptávky, bude výraznější zvyšování přebytku obchodní bilance brzdit,“ říká Horská.

Vývoz loni proti předloňskému roku stoupl o 2,8 procenta a dovoz o 1,4 procenta. Obrat zahraničního obchodu se meziročně zvýšil o 124 miliard na 5,963 bilionu korun.

Celkový loňský výsledek podle ČSÚ příznivě ovlivnilo mimo jiné zvýšení přebytku u strojů a dopravních prostředků a u průmyslového spotřebního zboží. Naopak se prohloubil schodek obchodu s minerálními palivy.

V loňském prosinci ČSÚ zaznamenal dvouciferný růst vývozu i dovozu. Vývoz v běžných cenách meziročně stoupl o 18,3 procenta a dovoz o 16,8 procenta. Výsledky ovlivnila nízká srovnávací základna prosince 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy