Zahraniční obchod byl loni jen v mírném plusu

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 2. 2011 12:55
Vývoz i dovoz rostly o více než čtvrtinu.
Dovoz i vývoz rostly rychle, ale bilance byla jen jednu miliardu v plusu.
Dovoz i vývoz rostly rychle, ale bilance byla jen jednu miliardu v plusu. | Foto: Pavel Baroch

Praha - O víc než čtvrtinu se na konci loňského roku zvýšil dovoz i vývoz České republiky. Informoval o tom Český statistický úřad.

Vývoz se meziročně v běžných cenách zvýšil o 27 procent, dovoz o 28,5 procenta. Obchodní bilance skončila přebytkem ve výši 1 miliardy korun, tedy o 1,7 miliardy níže než o rok dřív. Experti upozorňují, že to rozhodně není mnoho.

"Naše očekávání se pohybovala v mírném schodku. Jedná se o největší meziměsíční pokles salda za poslední rok. Reálně hrozil návrat do červených čísel, kde jsme byli naposledy v listopadu 2008," zhodnotil analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

"Přes celkově významný nárůst dovozu v loňském roce, což je důsledek oživování ekonomiky, bylo i tak celoročně dosažené aktivum obchodní bilance - 124,5 miliardy Kč - pro stabilitu české ekonomiky a měny velmi příznivé," konstatoval hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Rostl zejména přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky, o 3,7 miliardy korun, i s průmyslovým spotřebním zbožím, o 1,9 miliardy korun. Zhoršila o 3,8 miliardy se však bilance obchodu s polotovary a materiály, o 1,1 miliardy korun pak obchodu se surovinami.

 

Právě se děje

Další zprávy