Zahraniční dělníci by měli brát stejnou mzdu jako Češi, požadují odboráři

ČTK ČTK
17. 6. 2017 13:35
Cizinci, kteří pracují v tuzemských podnicích, by měli dostávat stejnou mzdu jako Češi. Myslí si to odboráři Kovo, podle nichž jsou nižší výdělky zahraničních dělníků cenový dumping, který negativně ovlivňuje mzdovou úroveň v Česku.
Dělník. Ilustrační foto
Dělník. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Olomouc - Zahraniční dělníci, kteří pracují v tuzemských podnicích, by podle odborového svazu Kovo měli pobírat stejnou mzdu jako čeští zaměstnanci, aby jejich nižší výdělky neměly negativní vliv na úroveň platů v České republice. Usnesli se na tom delegáti sedmého sjezdu největšího českého odborového svazu, který v sobotu skončil v Olomouci.

"Zaměstnanci cizinci, bez ohledu na zemi původu, musí pracovat v ČR za stejných mzdových a pracovních podmínek jako čeští zaměstnanci," stojí v rezoluci sjezdu, která bylo zveřejněna na webu odborového svazu. Odboráři upozornili, že tuzemské firmy často zaměstnávají dělníky ze zemí, kde je nižší průměrná mzda než v Česku. "Mnozí zaměstnavatelé mají snahu zneužít jejich špatné ekonomické situace k tomu, aby snížili úroveň ceny práce v ČR. Takový přístup je pro nás nepřijatelný," uvedli.

Odborový svaz Kovo proto vyzval kontrolní orgány, aby se na takzvaný mzdový dumping více zaměřily. Aktivní by měl být i Svaz průmyslu a dopravy ČR. "V této souvislosti je nutné zmínit nepřijatelnou změnu zákona o zaměstnanosti, která má umožnit agenturám práce zprostředkovávat zaměstnání pro zaměstnance z třetích zemí," upozornili odboráři.

K využívání zahraničních zaměstnanců podle odborářů svádí nízká nezaměstnanost například tuzemské automobilky, které jsou nejdůležitějším segmentem českého průmyslu. Budoucnost automobilového průmyslu podle odborářů nyní ohrožuje nepříznivý demografický vývoj, nedostatečná podpora technického vzdělávání, digitalizace a robotizace či přísnější regulace emisí po roce 2020.

Sjezd odborového svazu Kovo vyzval vládu, aby v rámci sociálního dialogu na úrovni automobilového průmyslu hledala se zaměstnavateli a odbory řešení, která tato rizika sníží. "Konkrétně jde o přizpůsobení vzdělávacího systému a celoživotního rozvoje kvalifikací, přípravu systému pobídek vývoje a výroby v ČR a zavedení systému finančních a nefinančních pobídek nákupu automobilů," uvedli odboráři.

Odboráři tvrdí, že pokud bude konečná podoba revize evropského systému obchodování s emisními povolenkami nepříznivá pro průmysl, tak to ohrozí velkou část pracovních míst v českém hutnictví.

Odborovému svazu Kovo se nelíbí možnost udělení statutu tržní ekonomiky Číně, protože Evropa by poté podle odborářů byla zavalena dovozem levné a neekologické oceli. "Již dvakrát jsme společně s kolegy z celé Evropy dali v Bruselu najevo, že je potřeba ochránit pracovní místa a výrobu oceli v EU. Dovozní clo, jak zní některé návrhy zástupců EU, na úrovni 12 až 20 procent je velmi nedostačující a trh neochrání," stojí v usnesení sjezdu.

Sjezd odborového svazu Kovo byl v Olomouci zahájen ve čtvrtek. Předsedou svazu byl na další čtyři roky znovu zvolen Jaroslav Souček, který v čele stojí už od roku 2014. Dvaašedesátiletý Souček byl jediným kandidátem na předsedu. Místopředsedy svazu byli zvoleni Tomáš Valášek, Libor Dvořák a Pavel Komárek.

 

Právě se děje

Další zprávy