Nejzadluženější obec Moravy: Ke dnu ji táhne pustý domov pro seniory

Nejzadluženější obec Moravy: Ke dnu ji táhne pustý domov pro seniory
Obec dostala na penzion dotaci 42 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj. Protože ale kvůli sporům s firmou neodevzdala stavbu včas, ministerstvo chce dotaci zpět, navíc s pokutou ve výši 100 % poskytnuté částky. Obec s 220 obyvateli a dvoumilionovým rozpočtem tak momentálně dluží 84 milionů. Jen soudní spor ji ročně stojí 150 tisíc za právní služby.
Všechno to vlastně začalo už roku 1991, kdy se obec odtrhla od sousedních Dřevohostic. Peníze ze státního rozpočtu se tehdy obcím přidělovaly podle počtu obyvatel. Turovicím chybělo pár duší, aby se přehouply do kategorie s vyššími příjmy. Podle účetní a bývalé místostarostky Hradilové to byl hlavní důvod, kvůli němuž dnes už bývalý starosta pojal myšlenku na stavbu chráněných bytů pro seniory. Ti by zde totiž získali nové trvalé bydliště. Pravdou je, že po vyhlášení záměru se v obcích mikroregionu Moštěnka, kam Turovice patří, zvedl o chráněné bydlení pro seniory velký zájem. Dnes je všech 52 bytů 1+1 rozebraných. Někteří lidé se ale svého bytu už nedočkali.
To jediné, na čem se dnes firma a obec shodnou, je, že mizerný byl už samotný projekt. Nepočítal například s tím, že se základy velké stavby budou hloubit ve starém nestabilním korytě potoka. Základovou desku to nakonec prodražilo o sedm milionů. A právě pražská projekční kancelář, která se podle pamětníků nebyla nikdy na místě podívat, organizovala i soutěž na dodavatele.
Stavební povolení bylo hotové roku 2004. Do soutěže o zakázku se tehdy přihlásila jediná firma - SKD z Lipníka nad Bečvou. Ta vyhrála s cenovou nabídkou 45 milionů korun. Majitel firmy Bohumil Solař se desítky let zná s tehdejším starostou Turovic Rudolfem Logajem. "Známe se 40 let. Já jsem býval ředitelem technických služeb v Lipníku, on v Přerově, potkávali jsme se ještě na schůzích Okresního národního výboru. To s tím ale nespojujte," tvrdí do telefonu Bohumil Solař, jednatel SKD, kterého se nám v sídle firmy nepodařilo zastihnout.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
29. 10. 2012 13:00

Žebříček nejrizikověji hospodařících obcí má nováčka. Ke známé dvojici Bublava a Prameny se letos přidaly Turovice na Přerovsku. Podle ministerstva financí zde hrozí vysoké riziko platební neschopnosti. Malá obec je na pokraji finančního krachu. Podívejte se, jak se do této situace dostala.

 

Právě se děje

Další zprávy