Začne dražba majetku zakladatelů harvardských fondů

ČTK ČTK
5. 1. 2014 20:58
První dražba čeká v únoru dům bývalého manažera Borise Vostrého.
Foto: Repro The Bahama Journal

Praha - Exekutoři začínají dražit majetek zakladatelů harvardských investičních fondů, první bude v únoru dům bývalého manažera Borise Vostrého, píše týdeník Euro v pondělním vydání. Exekuce začala po vynesení pravomocného rozsudku nad Vostrým a zakladatelem harvardských fondů Viktorem Koženým z října 2012.

Dražbu vyhlásil na 25. února kladenský soudní exekutor Peter Kučera, jenž řídí exekuci na Vostrého majetky v ČR

"Odhadovaná cena bytu je 1,3 milionu korun, zájemce musí nabídnout aspoň 897 000 korun. Aukce bude probíhat pouze elektronicky na portálu www.okdrazby.cz. V dalších měsících by měly následovat prodeje druhé části domu a dalších nemovitostí," píše týdeník s tím, že peníze by měla získat nástupnická společnost - Harvardský průmyslový holding, a.s. v likvidaci, respektive jeho akcionáři.

Vostrý v reakci na nařízenou dražbu uvedl, že se stále považuje za nevinně odsouzeného v politické kauze a plánuje se obrátit na Evropský soud pro lidská práva. "Vilu nechal postavit můj dědeček, za Masaryka byl radním ve Znojmě. Až budu v důchodu, budu v ní bydlet. Rozhodně se nevzdávám," vzkázal týdeníku Vostrý.

Vrchní soud v Praze odsoudil Koženého a Vostrého za tunelování fondů k letitému vězení a miliardovým náhradám. Kožený dostal deset let a náhradu škody více než osm miliard korun bez započítání úroků, Vostrý devět let a povinnost zaplatit přes dvě miliardy korun. Oba odsouzení se před rozsudkem dlouhodobě skrývají. Kožený bydlí na Bahamách, Vostrý v Belize, kde získal občanství. Snahy českých úřadů o jejich vydání zatím končily bezvýsledně.

 

Právě se děje

Další zprávy