Začíná hon na ropu, i v rezervaci

Tomáš Fránek
21. 2. 2007 0:00
Břeclav - Moravské naftové doly zahajují na jihu Moravy rozsáhlý průzkumný projekt a míří za ropou dokonce do přírodní rezervace.
Na těžební "kozlíky" narazíte kolem Hodonína ledaskde, třeba přímo ve vinohradu. Mnohé pamatují dobu socialismu, tehdy je pro RVHP vyráběli v Rumunsku.
Na těžební "kozlíky" narazíte kolem Hodonína ledaskde, třeba přímo ve vinohradu. Mnohé pamatují dobu socialismu, tehdy je pro RVHP vyráběli v Rumunsku. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

  • Lednické rybníky patří k nejstarším rybničním soustavám na Moravě a od 15. století jsou trvale využívaly k chovu ryb.
  • V první polovině 19. století byly břehy rybníků, s výjimkou Nesytu, Lichtenštejny parkově upraveny a spolu s dalšími krajinnými úpravami i stavbami v jejich okolí vznikl jedinečný krajinný park.  
  • Celou soustavu tvoří největší moravský rybník Nesyt a dále rybníky Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský.
  • Součástí soustavy je i Zámecký rybník v Lednici. Třetinu jeho plochy zabírá patnáct ostrovů, které jsou stejně jako okolí parkově upraveny.
  • Lednické rybníky jsou chráněny také jako ptačí oblast a jako oblast mokřadů nadnárodního významu.
  • U rybníků kromě jiných druhů hnízdí potápka černokrká, kdysi nejhojnější potápka české fauny, zrzohlávka rudozobá, nejvzácnější kachna, tajemný bukáček malý nebo sýkořice vousatá, skrytě žijící v rákosinách.

Chtějí totiž podle informací on-line deníku Aktuálně.cz prověřit zásoby ropy a plynu na území o rozloze sto kilometrů čtverečních včetně národní přírodní rezervace Lednické rybníky.

Polská firma Geofyzika Krakov tak bude pro Moravské naftové doly zkoumat celou oblast Vídeňské pánve na jihu Moravy.

"Jde o oblast o rozloze sto kilometrů čtverečních a chceme si ji celou zmapovat," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Moravských naftových dolů Dan Plovajko.

Výjimka za sedm podmínek

S průzkumem chráněné rezervace Lednické rybníky, která je součástí lednicko-valtického areálu chráněného organizací Unesco, ale musí souhlasit vláda.

Polská firma už proto požádala ministry o udělení výjimky pro zahájení průzkumu, ti budou o výjimce hlasovat ve dnes.

Ministerstvo životního prostředí už navrhlo výjimku udělit s tím, že firma musí splnit sedm podmínek.

Mezi nimi je to, že v žádném případě nesmí být poškozena příroda, auta mohou jezdit pouze po stávajících cestách a nesmí v rezervaci zůstat dlouhodobě.

"Veškeré práce s průzkumem spojené musí být ukončeny do 15. března 2007 z důvodu začátku hnízdní sezóny ptáků v rezervaci," řekla deníku Aktuálně.cz Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

Na celém katastru obce Lednice přitom polská firma počítá s průzkumnými pracemi až do konce dubna.

Desítky vrtů z minulosti

Podle Plovajka ale nehrozí, že by při průzkumných pracích mohlo dojít k poškození chráněné přírody. "Budeme postupovat velmi ohleduplně, navíc se při průzkumu nepoužívá těžká technika, ale počítačové měření," řekl Plovajko.

Ropa a zemní plyn se v cenné oblasti lednicko-valtického areálu přitom čerpají už od třicátých let minulého století a nyní je tu pět funkčních vrtů.

V areálu bylo uskutečněno už čtyřicet čtyři vrtů, krajina nebyla podle starostů nikdy vážněji narušena.

Největší spory se odehrály o těžbu ropy v Kančí oboře na okraji Břeclavi.

Proti těžbě protestovali obyvatelé z okolí, nelíbila se ani vedení Jihomoravského kraje. Naopak radnice v Břeclavi souhlasila. Hlavním argumentem odpůrců byl právě vzácný Lednicko-valtický areál a také skutečnost, že ložiska leží v záplavovém území v sousedství zdrojů pitné vody.

Báňský úřad nakonec vydal povolení k těžbě jak pro Moravské naftové doly, tak pro firmu Česká naftařská společnost.
V minulém roce už vláda udělila výjimku pro průzkumné práce v další jihomoravské rezervaci Pouzdřanská step. "Je to jenom dobrá zpráva pro ropáky," uvedl tehdy ekolog Mojmír Vlašín.

Podobně výjimku dostala průzkum v chráněné krajinné oblasti Pálava. Tam se zásoby prověřovaly pro společnost RWE Transgas.

Moravské naftové doly jsou největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v tuzemsku. Využívají 21 těžebních ložisek s denní těžbou kolem 6000 barelů ropy a plynu.

Za leden až červen 2006 Moravské naftové doly v tuzemsku vytěžily přes 152 000 metrů krychlových ropy a přes 50 milionů metrů krychlových zemního plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy