Záchrana Sazky začíná. Nevolejte 112, ale Hušákovi

Zdeněk John
12. 1. 2011 12:40
Hlavní akcionář Sazky má na stole tři nabídky na záchranu firmy, nejnovější od Synotu
02 Aréna bývá plná často - například při zápasech hokejové reprezentace. Jenže nevydělává tolik, aby Sazce vrátila, co do ní prostřednictvím své firmy investovala
02 Aréna bývá plná často - například při zápasech hokejové reprezentace. Jenže nevydělává tolik, aby Sazce vrátila, co do ní prostřednictvím své firmy investovala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Majitelé někdejší zlaté slepice mezi tuzemskými firmami, loterijní společnosti Sazka, se neprobudili do úplně dobrého rána.

Už dlouho neviděli žádné pořádné vejce a Sazka má právě dnes splatit dalších 330 milionů korun za arénu ve Vysočanech. A to je jen malá část z dluhu, který ji ještě v lednu čeká.

Výkonný výbor ČSTV - tomuto svazu patří většina Sazky (68 procent) - začal rozhodovat o mnohem větších částkách. Ve hře jsou nabídky investorů, kteří chtějí finanční nouzi Sazky využít, aby firmu s ročním ziskem výrazně přesahujícím miliardu korun získali.

Čeká se velmi komplikované jednání s těsným výsledkem kolem šesté večer. Podle lidí, kteří buď přímo budou rozhodovat či zdrojů jim blízkých, s nimiž Aktuálně.cz mluvilo, mohu při hlasování v 19tičlenném sboru rozhodovat jeden či dva hlasy.

Penta touží po monopolu

Nejsilnější motivaci uspět má Penta. Majitel sázkové kanceláře Fortuna má připravené dvě až tři miliardy a k nim ještě dalších 3,9 miliard v podobě třicetiletých splátek, které vytáhne ze svých kont v případě, že jí akcionáři přenechají celou Sazku.

Není to žádné milosrdenství, které žene Pentu vpřed. Její Fortuna už získala licenci k provozování vlastní číselné loterie a kdyby jí Sazka vyklidila pole, rázem by se dostala do ideální pozice. Měla by monopol hodně podobný tomu, který Sazku přivedl na vrchol.

"Pokud bude patřit Sazka nám, bude Fortuna rozvíjet jen takové hry, které nebudou konkurovat číselné loterii Sazky," píše majitel Penty Marek Dospiva akcionářům Sazky v důvěrném dopise, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Další zájemce, holding Synot, předložil oficiální nabídku v úterý, den před zasedáním výkonného výboru ČSTV. Nápadně se podobá nabídce Penty, jen s tím podstatným rozdílem, že Synotu stačí 66 procent podílu v Sazce. Za to je ochoten navýšit kapitál firmy o dvě, případně tři miliardy korun a dalších 15 let pak garantuje vždy po 250 milionech korun pro sportovce z výnosů Sazky.

Hušákův stroj na peníze: Ulčák

Třetí, jehož plány se Sazkou bude hlavní akcionář zkoumat, je miliardář Martin Ulčák. Muž velmi blízký současnému řediteli Sazky Aleši Hušákovi jako jediný nepožaduje přímý podíl v Sazce. Za to, že firmě poskytne "tolik peněz, kolik bude potřeba", jak to formuloval, žádá jediné. V příštích 10- 15 letech podíl na zisku, který by vyvážil jeho záchrannou finanční injekci.

Čísla kolem Sazky
Autor fotografie: Bestsport

Čísla kolem Sazky

  • Penta
    Nabízí 2-3 miliardy ihned, pak splátky po dobu 30 let ve výši 130 milionů. Chce 100 % akcií
  • Synot
    Nabízí 2-3 miliard ihned navýšením kapitálu nebo poskytnutím podřízeného dluhu. Chce za to 66 % akcií, garantuje 250 milionů po dobu 15 let na sport z výtěžků Sazky.
  • Hušák
    Nabízí restrukturalizaci firmy, ponechání akcií současným majitelům.
  • eInvest (Ulčák)
    Nabízí tolik prostředků, kolik bude Sazka potřebovat k záchraně. Za to chce podíl na zisku v příštích 10-15 letech, který by zaplatil investici. Ročně na sport nabízí 200 milionů, když bude mít Sazka zisk nad 1,25 mld.

O2 Aréna

Jedna z nejmodernějších, ale také nejdražších hal v Evropě. Zhruba třikrát dražší než podobné stavby, které vznikaly krátce před ní.

Sazku přišla na cca 9 miliard:

  • 6,1 miliardy kryto dluhopisy
  • 1 miliarda směnky Bestsportu, oficiálního majitele haly
  • 2 miliardy vlastzní prostředky Sazky, v tom i krátkodobé úvěry.

Všechny plány, včetně Hušákova, počítají s možností ji prodat. Sazka už jedná s konkrétními zájemci. Cena je podle expertů neodhadnutelná.

Ulčák slibuje na sport ročně 200 milionů korun, ale jen pod podmínkou, že Sazka bude mít zisk nad 1,25 miliard korun. Loni takový měla.

Plán Ulčákova eInvestu skýtá jedno nebezpečí. Pokud by Sazka nesplácela, bude mít možnost zablokovat její provozní rozpočet - tedy fakticky zastavit její činnost.

Ačkoliv všichni zájemci kolem Sazky - a nově i ministr školství Josef Dobeš - vyzývají generálního ředitele Aleše Hušáka k odchodu, jeho šance prosadit vlastní plán není tak beznadějná, jak se může na první pohled zdát. Kdyby Sazka vypisovala kurzy na vítězství, on by byl favoritem.

Jak prodat Sazku?

Hlavní strůjce předražené haly ve Vysočanech počítá s finanční restrukturalizací (což je nový splátkový kalendář u dluhopisů, směnek i dalších pohledávek), novým pokusem o vytvoření bankovní klubu, v němž by se sdružily banky úvěrující Sazku, a s přátelským investorem. Tím je zmíněný eInvest.

Dokonce i Hušákovi odpůrci mezi představiteli svazů přiznávají, že jeho plán - nechat Sazku současným majitelům a jen si půjčit další peníze a dohodnout jiné splátky - může zabrat víc, než nabídky prodat Sazku. "Preferujeme, aby Sazka zůstala v rukách současných akcionářů, tedy českého sportu," řekl den před klíčovým zasedáním výkonného výboru šéf ČSTV Pavel Kořan, velký obdivovatel Hušákova vedení Sazky.

Aleš Hušák ve svém plánu nezapomněl ani na drobnou, ale důležitou zmínku. Jeho Sazka prý letos může sportu poslat 187 milionů korun, jak uvádí ve zprávě pro akcionáře.

Prodej Sazky - komukoliv ze zájemců zvenčí - by byl velmi komplikovaný. Ani renomovaní právníci se nedokáží dohodnout na jednotném výkladu, zda Sazku může prodat sám většinový majitel, či zda je nutný souhlas úplně všech vlastníků. Kromě ČSTV mezi ně patří třeba Orel, Český olympijský výbor, Autoklub ČR a další.

A ti se zatím shodují jen ve dvou věcech: že na sport jde málo peněz a vlastnit O2 Arénu je přepych.

"Pro sportovní prostředí nemá vlastnictví arény žádný kladný ekonomický efekt. Prodej do soukromých rukou nemůže ničemu uškodit," uvedl pro Aktuálně.cz Jiří Kejval z Českého olympijského výboru, kterému patří v Sazce dvě procenta.

Vítek a jeho nákupy

Je tu ještě jeden hráč, Radovan Vítek, realitní magnát. Žádnou oficiální nabídku sice nepředložil, ale reálně může mít na firmu velký vliv. Skoupil pohledávky několika bank, naposledy od J&T Banky. V současnosti největší věřitel Sazky (přes 1,5 miliardy) ji může poslat do insolvence.

Vítek dal Sazce čas do 17. ledna, aby zaplatila dluhy, které koupil. Nejhorší, co by se tedy Sazce mohlo stát, kdyby váhavost hlavního akcionáře ČSTV) trvala i nadále.

Je tu vlastně už jen jediná věc horší než prodlužování finanční agónie: kdyby byla zpochybněna schopnost Sazky vyplácet výhry, což by pro ni bylo totéž, jako říct o bance, že nemá na výplaty vkladů.

Minulý týden výherce z jihu Čech poprvé v historii trefil superjackpot (103 milionů korun) - v nejméně vhodnou chvíli. A Sazce vždy poklesnou tržby poté, co vyplatí velkou sumu a v dalších týdnech pak nemůže lákat sázkaře na velké výhry.

 

Právě se děje

Další zprávy