Začal test pozemní placené TV. Nabídne třeba Eurosport

ČTK ČTK
5. 9. 2013 11:32
Komerční nabídka placeného pozemního vysílání by se mohla objevit asi za dva roky.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - České Radiokomunikace začaly testovat placenou televizi v pozemním vysílání. V historicky prvním testu nabídnou zakódované programy Eurosport a Film Europe Channel HD. Placené pozemní vysílání by mohlo za několik let konkurovat kabelové nebo satelitní televizi. Firma to oznámila na středeční tiskové konferenci.

Ve standardu DVB-T2 bude placené kanály šířit z pražského vysílače na Žižkově, který pokrývá 17 procent obyvatel. Příjem programů ale zatím není dostupný pro běžné diváky. Primárním cílem je technický výzkum a ověření funkcí nových technologií. Test, na kterém s ČRa spolupracuje firma Lica, skončí v říjnu.

Komerční provoz je podle ředitele strategie Radiokomunikací Marcela Procházky podmíněn zájmem televizních společností a diváků, dostatečnou nabídkou programů a uvolněním frekvencí pro DVB-T2.

Nový standard DVB-T2, který by měl v budoucnu nahradit stávající vysílání DVB-T, Radiokomunikace testují od července minulého roku. V rámci testu si uživatelé vybavení příslušnými přijímači mohou naladit HD programy ČT1, Prima a Barrandov TV.

DVB-T2 potřebuje méně vysílacích frekvencí. Vedle pozemního vysílání signálu ve vysokém rozlišení umožňuje šíření více televizních programů a služby interaktivní televize. Komerční spuštění vysílání v DVB-T2 se očekává v letech 2015 nebo 2016. Záležet bude na Českém telekomunikačním úřadu a evropské koordinaci radiového spektra.

Pro příjem placené televize potřebuje uživatel přijímač s tunerem nebo set top box pro DVB-T2 s dekodérem a dekódovací kartou. Za kartu bude platit měsíční paušál. V Evropě placenou televizi využívá 94 milionů lidí, mimo jiné ve Švédsku, v Itálii nebo v Norsku, ale i v Maďarsku a od letoška také na Slovensku.

Komerční pozemní digitální televizní vysílání v novém standardu DVB-T2 zřejmě nebude spuštěné před rokem 2015. "Teprve v tomto roce budou evropské státy jednat o tom, které frekvence pro technologii vyčlení," řekl ve čtvrtek na setkání s novináři předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy