Začal rok Buvola, Vietnamci v Česku se ho bojí

Karel Toman
22. 1. 2009 20:00
Příští rok bude lepší, věří Vietnamci v Česku
Aby peníze celý rok nechyběly patří na oltář alespoň napodobeniny. Čeští celníci je občas ukazují jako důkaz vietnamské zločinnosti
Aby peníze celý rok nechyběly patří na oltář alespoň napodobeniny. Čeští celníci je občas ukazují jako důkaz vietnamské zločinnosti | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - „Říká se, že rok Buvola nebývá moc dobrý. Lidé, kteří se v něm narodí musejí v životě hodně pracovat," říká trochu ustaraně pan Hai. Nejen pro Vietnamce tak bude celý letošní krizový rok trochu příznačně ve znamení zvířete, které zabořené po břicho v bahně už tisíce let dobývá z promáčené země trochu rýže.

Je čtvrtek krátce po poledni a pan Hai stojí stranou sílícího ruchu oslavy vietnamského nového lunárního roku v restauraci Little Hanoi v srdci obří pražské tržnice Sapa.

Těžké časy jsou tu

Půvabné dívky v tradičních jemně pastelových šatech Ao dai roznášejí víno s úsměvy, které středoevropanovi brání soustředit se na práci. Na stolech voní krevetové závitky, bambusová polévka nebo novoroční plněný rýžový bochník zabalený v zeleném listu zvaný Bahn chung. To vše se mísí s vůní vonných tyčinek, kterou Vietnamci přivolávají své zemřelé k novoroční hostině na oltáři, aby při ní, jak sami říkají, „snědli Nový rok."

„Na tenhle čaj pozor. Pokud jste ještě nejedl, může vás i jeden šálek položit," varuje pan Nam nezasvěceného novináře před silným zeleným čajem Che xanh.

Uvolněnou atmosféru největšího vietnamského svátku přesto sem tam propíchne připomínka těžkých časů, do kterých se vietnamská komunita v Česku za posledních několik měsíců dostala. „Přejte si, ať tahle krize co nejdřív skončí," doporučuje jeden z vietnamských organizátorů hostovi, který se zrovna chystá nadiktovat své novoroční přání písmomalíři v tradičním modrém oděvu se zlatými výšivkami.

Fakta jsou známá: Továrny propouštějí, pracovní agentury se hromadně zbavují cizinců a velkou část z nich tvoří právě Vietnamci. Narozdíl od evropských „gastarbeitrů" jsou Vietnamci doma obrovsky zadlužení na cestu sem. Tisíce z nich přitom v Česku pracují na víza vázaná na konkrétní zaměstnání. Jakmile o ně přijdou, musejí se vrátit, na což ale nemají peníze. Podle humanitárních organizací se tak stovky až tisíce českých Vietnamců ocitají v bezvýchodné životní situaci.

Snažíme se pomáhat

„To propouštění je opravdu velký problém. Hledáme teď pro tyto lidi východisko, snažíme se jim získat nové pracovní povolení a apelujeme na české firmy, aby jim daly aspoň dočasnou práci," vysvětluje Le Minh Cau místopředseda Svazu Vietnamců v České republice, spolupořadatele oslav.

Mezi Čechy nejpopulárnější vietnamské jídlo. Jarní závitky
Mezi Čechy nejpopulárnější vietnamské jídlo. Jarní závitky | Foto: Ludvík Hradilek

Ale starosti stranou, blíží se Tet, neboli lunární Nový rok, který Vietnamci oslaví 26. ledna. „Velké ryby? Ty tady nejsou. S těmi je to jako u vás, stojí v pozadí. My jsme tu jen zaměstnanci," odpovídá s úsměvem pan Hai na neomalenou otázku po postavení hostů oslavy v hierarchii místních vietnamských podnikatelů. Váhu tak oslavě dodává hlavně přítomnost vietnamského velvyslance Vuong Thua Phonga.

„Tohle máte na rozloučenou," předává hosteska plynulou češtinou hostovi malé červené psaníčko přivázané na větvičce. „Dává se obvykle dětem, aby rychle rostly." Vietnamský nový rok je vůbec plný symbolů. Oslavy v Sapě například „konferencovali" dva vietnamští studenti českých univerzit.

„Doufám, že to s tím buvolem je jen pověra," odmlčí se na chvíli pan Hai. „Ale i kdyby to byla pravda, příští rok je ve znamení tygra. To se rodí silní lidé a vůdcové," dodává, podnikatel středních let v decentním obleku. Po pás v bahně tak možná nakonec opravdu přetrpíme jen rok buvola. S rokem tygra snad přijdou lepší časy.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy