Za špatné potraviny zaplatí prodejci 35,5 milionu

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
3. 4. 2013 18:45
Inspekce loni nechala stáhnout z trhu potraviny za 70,4 milionu korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni pravomocně ukončila 1747 správních řízení, která zahájila s výrobci či prodejci potravin, a uložila v nich pokuty 35,5 milionu korun. Je to o 8,1 milionu více než v předchozím roce. Vyplývá to z výroční zprávy inspekce.

Loni inspekce také v téměř 15 tisících případech zakázala prodej potravin, obchodníci a výrobci tak museli stáhnout z oběhu zboží v hodnotě 70,4 milionu korun. Nejčastěji se zákazy týkaly lihovarnických výrobků, bylo jich 2800 za 20,2 milionu. "Zajímavý je zákaz potravinových doplňků za 14,9 milionu korun," uvádí zpráva.

Nejvyšší pokuty udělila inspekce Tescu

Online deník už dříve jako první přinesl přehled nejvyšších pravomocných pokut z loňského roku.

Nejvyšší pokutu si loni vysloužil provozovatel obchodních řetězců Tesco. Ten za prodej nekvalitního zboží získal souhrnnou sankci ve výši 5,25 milionu korun. Prvenství mu patřilo také podle žebříčku nejvyšších jednotlivých pokutovaných částek. Ty představovaly 760 tisíc, 750 tisíc a 600 tisíc korun.

Druhým nejpokutovanějším byl loni podle zjištění deníku Aktuálně.cz provozovatel sítě prodejen Albert, firma Ahold. Ta bude muset na pokutách zaplatit celkem 2,3 milionu korun. Následují řetězce Billa a Kaufland.

Mezi řetězci, které ovládají tuzemský trh, bylo podle žebříčku výjimkou Makro a družstevní prodejny COOP, které v součtu ovládají zhruba 13 procent maloobchodního trhu v Česku. Naopak z menších sítí prodejen se mezi deset nejvíce pokutovaných obchodníků dostaly společnosti Hruška a Norma.

Kontroly ovlivnila metanolová aféra

Inspekce se loni chtěla výrazně zaměřit na kontrolu jakosti potravin na českém trhu se zaměřením na klamání spotřebitele, značnou část prostředků a možností však odčerpaly dvě události. Nejprve na konci února začala kauza s přidáváním průmyslové soli do potravin z Polska a v září vypukla metanolová aféra.

Kontroloři i přesto vloni učinili přes 35 100 kontrol provozoven potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů, což je o tisíc méně než v předchozím roce. Z toho se 26 100 uskutečnilo v maloobchodní síti a devět tisíc ve výrobě. Zjistili 4100 nevyhovujících šarží zboží. Nejméně vadných šarží bylo zjištěno u potravin z Česka, 16 procent, zatímco ze zemí mimo Evropskou unii jich bylo 44 procent. Více než polovina kontrolovaných šarží nevyhověla u cukrovinek a čokolády.

Vedle standardních kontrol jich inspekce provedla dalších 35 tisíc v souvislosti s lihovinami obsahujícími jedovatý metylalkohol.

 

Právě se děje

Další zprávy