Za ropnou stopku pro ČR může technika, tvrdí Moskva

Reuters, Redakce EKO
14. 7. 2008 15:02
Rusko odmítá politické souvislosti
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Moskva/Praha - Ruská oficiální místa se v pondělí ohradila, že by za poklesem dodávek ropy do Česka stála politika.

Oznámil to úřad ministra průmyslu po schůzce s obchodním představitelem Ruska na zastupitelském úřadě v Praze. "Mohu naprosto vyloučit politické důvody," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. "Byli jsme ujištěni, že důvodem jsou problémy při těžbě a obchodní vztahy mezi dodavateli."

Dodávky ropovodem Družba klesaly celý minulý týden, podle ruské strany bude nižší než plánovaná i dodávka za celý červenec.

"Aktuálně k nám proudí deset tisíc tun ropy denně namísto obvyklých 16 tisíc," uvedla Jana Šmejcká ze společnosti MERO, provozovatele české části ropovodu Družba.

Čtěte více: Rusko snížilo dodávky ropy do Česka

Rusové už v pátek přispěchali s tvrzením o technických problémech, ty ovšem přišly okamžitě po podpisu česko-americké smlouvy o vybudování radarové základny USA na území Česka. Rusko se od počátku staví k plánu Bílého domu odmítavě.

"Rád bych tomu věřil, že ty důvody jsou z ruské strany pouze technické," komentoval schůzku premiér Mirek Topolánek. "Vláda každopádně v tuto chvíli nechystá žádná opatření. Omezené dodávky nás nijak neohrožují. I díky tomu, že ropu odebíráme od vícero dodavatelů."

 

Právě se děje

Další zprávy