Za pouhé tři dny přišel o řidičák. Málo odpočíval

Tomáš Fránek
5. 11. 2010 6:00
Soudy si lámou hlavu: Má řidič dostat za opakovaný přestupek vždy trestné body?
Dechová zkouška při policejní akci Kryštof.
Dechová zkouška při policejní akci Kryštof. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Tisíce profesionálních řidičů se dočkaly klíčového rozhodnutí, i když vyhráno ještě nemají.

Zdánlivě jde jen o to, kdy mají v práci odpočívat, ale ve hře je víc: otázka, jak snadno je úřady mohou připravit o živobytí.

Před soudy doputoval případ řidiče ze severu Čech, který během tří dnů za nedodržení povinné bezpečnostní přestávky nasbíral dvanáct trestných bodů a měl tak přijít o řidičský průkaz. Tím pádem i o práci. Soud se ho nyní zastal a rozhodl, že mu trestné body zapsány být nemají.

Řidiče s nákladním autem kontrolovala v prosinci 2007 policie. Při kontrole tachografu zjistila, že tři dny po sobě muž nedodržel bezpečnostní přestávku. Dostal pokutu 4000 korun, ale navíc po něm vyrazili i úředníci.

Přišel bych o práci

Městský úřad v Litoměřicích totiž rozhodl, že za tři přestupky mu dává 12 bodů - čtyři body za každý.

Řidič s tím nesouhlasil a obrátil se na soud. Argumentoval tím, že za stejný přestupek nemůže pykat třikrát.

"Představte si, jak může proběhnout kontrola na silnici. Včera jste si o 10 minut zkrátil přestávku. To jsou čtyři body. Vidím tady podobný problém i předevčírem, takže už osm bodů. Mám se dívat dál?," popisoval řidič s tím, že takový výklad zákona by navíc vytvářel obrovské korupční prostředí. "Kdyby zítra policie zastavila a stejným způsobem dogmaticky zkontrolovala všechny řidiče s tachografickým záznamem, 80 procent z nich skončí s 12 body," tvrdil muž v žalobě podané na úředníky.

A Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl, že řidič potrestaný za všechny tři přestupky být neměl. „Počínání řidiče je možné kvalifikovat jako pokračování v přestupku a nikoliv jako opakování přestupku," rozhodli soudci.

Krajští úředníci z Ústí nad Labem, kteří případ posuzovali, se ale nevzdali a obrátili se na Nejvyšší správní soud s tím, že takový verdikt je vlastně zrušením bodového systému.

"Za jedno porušení zákona by pak mohlo být považováno v zásadě jakékoli opakované porušování určitého pravidla silničního provozu," napsali naopak oni do odvolání.

Je to obcházení bodového systému?

Smyslem bodového systému podle úředníků bylo právě sledovat opakované páchání přestupků na silnicích.

Nejvyšší správní soud nakonec rozhodl, že řidiči nemělo být zapsáno dvanáct bodů. "Z rozhodnutí o přestupku jednoznačně nevyplývá, zda se řidič dopustil přestupku jednoho, či přestupků tří," uvedli soudci a vrátili celý spor na počátek - k původnímu soudu. Rozhodnutí o udělení dvanácti bodů je tak zatím neplatné.

"Podle Nejvyššího správního soudu není rozhodnutí o přestupku, jehož výrok je nesrozumitelný, způsobilým podkladem pro zápis bodů do registru," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy