Za nezákonně pokácený les padla pokuta 2,5 milionu

Radek Pecák Radek Pecák
25. 6. 2012 11:38
Stejná firma už byla několikrát pokutována, dřevo nelegálně těžila po celé republice
Foto: Hnutí Duha

Hradec Králové - Pokutu ve výši 2,5 milionu korun má podle rozhodnutí oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Hradci Králové zaplatit pražská společnosti I.L.C., a.s. Důvodem je ohrožení a poškození životního prostředí v lesích.

"Společnost během roku 2011 opakovaně porušovala povinnosti vlastníka lesa v souvislosti s nezákonnými těžbami dříví na jejím lesním majetku v okolí Poličky, Hlinska v Čechách a Trutnova," uvádí inspekce.

Společnost podle inspektorátu od května do prosince loňského roku nezákonně těžila dřevo v šesti lokalitách.

Celkem pokácela lesy o rozloze 9,87 hektaru, přičemž vytěžila zhruba 4200 m3 dřeva.

Podle policie jde o trestný čin

Na těžbu upozornil v listopadu 2011 Městský úřad Hlinsko, v jehož katastrálním území Chlum u Hlinska společnost I.L.C., a.s. jako nový vlastník začala těžit dřevo bez povolení příslušného orgánu státní správy lesů i bez vědomí odborného lesního hospodáře.

Inspekce zjistila, že stejná společnost provedla v roce 2011 nezákonné těžby v Ústeckém a Olomouckém kraji a také v okresech Trutnov, Chrudim a Svitavy.

Inspektoři ČIŽP kontrolovali zmíněné lokality od prosince 2011 do února 2012 a zjistili, že nezákonné těžby měly v některých lokalitách dokonce charakter trestného činu, protože holoseče přesahovaly až výměru 3 hektarů.

Proto je také v současné době záležitost předmětem šetření orgánů činných v trestním řízení.

Podobných případů přibývá

Současně ČIŽP zahájila správní řízení s uvedenou společností, která však nikterak nespolupracovala. Inspekce zjistila, že vše má na svědomí jedna a ta samá osoba, která již v letech 2009 a 2010 organizovala nezákonné těžby na celém území České republiky a dostávala za to opakované pokuty.

Podívejte se na nejkrásnější snímky lesů:

Současná pokuta je ale zdaleka nejvyšší. Za dřívější nezákonné těžby dostala společnost pokuty obvykle v řádech statisíců korun, obvykle 200 až 350 tisíc korun.

"Tyto nezákonné těžby ohrožují stabilitu okolních lesních porostů. Při nešetrném přibližování dříví byla nadměrně poškozena lesní půda, navíc byl v několika lokalitách prokazatelně poškozen i sousední lesní majetek," uvedl mimo jiné Martin Baranyai, vedoucí oddělení ochrany lesa ČIŽP v Hradci Králové.

Nezákonných těžeb podle inspekce v poslední době výrazně přibylo. Například v roce 2011 jich bylo téměř trojnásobně v porovnání s předchozími pěti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy