Za měsíc přišlo o práci přes 32 tisíc lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 3. 2009 9:50
Nezaměstnanost v únoru vrostla na 7,4 procenta.
Foto: MPSV

Praha - Česká republika se z pohledu nezaměstnanosti vrátila o dva roky zpátky. Podle čerstvých údajů Ministerstva práce a sociálních věcí totiž povyskočila z lednových 6,8 procenta na 7,4 procenta. To představuje 416 621 uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnanost se tak dostala na stejnou úroveň jako v březnu roku 2007.

Zatímco oproti letošnímu lednu přibylo lidí bez práce 0,6 procenta, meziročně - tedy oproti loňskému únoru - vzrostla míra nezaměstnanosti  o 1,5 procenta. Za jediný měsíc se databáze úřadů práce rozrostly o 32 779 lidí. Zato novou práci si úspěšně našlo o 2 426 lidí méně než v lednu.

Na rostoucí míře nezaměstnanosti jsou podle úředníků nejvíce biti lidé, kteří i v běžných podmínkách práci shánějí obtížně. Patří mezi ně nekvalifikovaní, dlouhodobě nezaměstnaní, hadicapovaní či lidé starší 50 let.

Nárůst je vyšší než se čekalo

Aktuální čísla zaskočila i odborníky. „Dnes zveřejněná data nás překvapila. Míra nezaměstnanosti v únoru stoupla na 7,4 procenta - tedy podstatně více, než se očekávalo. Průměr očekávání analytiků činil jen sedm procent," říká analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Lidí bez práce přibývalo bez výjimky v celé České republice. Nejvýše na Mostecku, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 14,7 procenta. Jen o dvě desetiny procentního bodu méně nezaměstnaných mají v okrese Jeseník.

Nadpoloviční většina úřadů práce navíc zaznamenala vyšší míru nezaměstnanosti, než byl republikový průměr. Celková čísla snižují okresy Praha-východ a Praha-západ, kde míra nepřekročila 2,5 procenta. Pod čtyřmi procenty jsou ještě okresy Mladá Boleslav a Benešov.

Právě Mladá Boleslav však i přesto patří k okresům, kde lidí bez práci přibývalo nejrychleji. Od ledna o 17, 4 procenta. „Čísla zvýšili především agenturní pracovníci, kteří přišli o práci. A také uchazeči ze zemí Evropské unie, kteří se evidovali u nás. Převážná většina z nich pracovala ve Škodě Auto nebo v jedné z desítek jejích dodavatelských firem," upřesňuje analytik mladoboleslavského úřadu práce Lubomír Kiš.

Spolu s rostoucí mírou nezaměstnanosti se v údajích ministerstva práce a sociálních věcí projevuje také rychlý úbytek volných pracovních míst. V průběhu února zmizelo v Česku 3 613 volných pozic, na konci měsíce jich bylo k dispozici pouze 64 881. Na jedno volné místo tak v průměru připadalo víc než šest uchazečů. Ještě mnohem horší je situace pro zdravotně postižené. Na jediné místo připadá v průměru 24,2 uchazeče s nějakým druhem handicapu.

Foto: Aktuálně.cz
Praktické rady:
Ještě vám nepřišla výplata? Podívejte se, co dělat
Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit
Výpověď z práce musí mít důvod, radí expertka online

 

Právě se děje

Další zprávy