Za kosmetiku YSL dostal distributor milion natvrdo

Tomáš Fránek
2. 7. 2008 13:45
ÚOHS udělil druhou pokutu pro kosmetickou firmu
Asijské ženy podle údajů výrobců kosmetiky utrácejí horentní sumy za krémy, které jim pomohou k bělejší pokožce.
Asijské ženy podle údajů výrobců kosmetiky utrácejí horentní sumy za krémy, které jim pomohou k bělejší pokožce. | Foto: Reuters

Brno - Společnost Dellux, která v Česku distribuuje kosmetiku luxusních značek, jako jsou Yves Saint Laurent, Stella McCartney, Oscar de la Renta nebo Jean Paul Gaultier, porušila zákona a musí zaplatit milionovou pokutu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že firma uzavírala se svými distributory zakázané dohody o určení cen pro další prodej, které vedly k narušení hospodářské soutěže.

Podle úřadu měli prodejci protizákonnou povinnost dodržovat maloobchodní ceny stanovené společností Dellux.

Ta dokonce v některých případech dodržování cen u prodejců kontrolovala.

Pokuta za nařízené ceny

Už v dubnu byla za obdobný prohřešek pokutována společnost Estée Lauder, a to částkou 818 tisíc korun.

V minulých dnech pak bylo v Česku v součinnosti s Evropskou komisí zahájeno další správní řízení v oblasti kosmetiky, které je vedeno jak podle českého tak podle komunitárního práva.

Podobně jako ve stejné době zahájené řízení s výrobci pracích prostředků se ale jedná o možný horizontální kartel, tedy dohodu výrobců kosmetiky.

Uvedená řízení, která probíhají i v řadě jiných států Evropské unie, se týkají společností ze skupin Henkel, Reckitt-Benckiser, Procter and Gamble a L´Oreal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy