Za hlasitou reklamu mají televize platit až pět milionů

ČTK ČTK
13. 9. 2012 14:53
Novela se má dotknout komerčních televizí, neboť ČT už hlasitost sjednotila
Televize. Ilustrační foto.
Televize. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Za porušení zákazu hlasité reklamy v televizi, který má přinést poslanecká novela zákona o vysílání, by měla hrozit až pětimilionová sankce. Schválení předlohy ve čtvrtek podpořil sněmovní volební výbor, který má na starosti média.

Návrh ukládá povinnost vysílat reklamu tak, aby hlasitost jejího vysílání nebyla vyšší než hlasitost předcházejícího i následujícího vysílání.

Pokuty by ukládala rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která má podle doporučení výboru také stanovit vyhláškou podrobnosti regulace hlasitosti vysílané reklamy.

Předseda výboru a spoluautor novely Václav Mencl z ODS uvedl, že novela má regulovat pouze vstup hlasité reklamy, nikoli celého vysílání. "Nebude regulována hlasitost filmů a ostatních pořadů," řekl.

ČT už hlasitost sjednotila

Novela se podle Mencla dotkne komerčních televizí, neboť veřejnoprávní Česká televize hlasitou reklamu už ze svého vysílání sama odstranila a hlasitost svého vysílání sama sjednotila.

Komerční televize budou mít spolu s výrobci reklamy po přijetí novely půl roku na to, aby se novým pravidlům přizpůsobili, doporučil výbor. Zákaz reklamy by tak mohl začít platit zhruba v polovině příštího roku.

Diváci si stěžovali

Podnětem k předloze byly dlouhodobé stížnosti televizních diváků. Televize by podle návrhu nesměly vysílat více nahlas ani znělky, které oddělují reklamu a teleshopping od ostatních částí vysílání.

Na dodržování zákazu by dohlížela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která by vyhláškou stanovila technické záležitosti a podrobnosti zákazu. Autoři předlohy odhadují, že kvůli předloze by musela rada vynaložit navíc asi 200 tisíc korun. Musela by hlavně nakoupit novou techniku, aby mohla dodržování normy sledovat.

 

Právě se děje

Další zprávy