Z poloviny vyrobených vozů Avia budou elektromobily

Ekonomika Ekonomika
5. 4. 2011 13:43
Elektrovozy jsou ale určené jen pro Velkou Británii a USA
Elektromobil Smith s podvozkem a kabinou Avia
Elektromobil Smith s podvozkem a kabinou Avia | Foto: avia

Praha - Vyrobit tisíc aut hodlá letos letňanská Avia Ashok Leyland Motors, přičemž polovina z toho mají být podvozky s kabinou, které pak firma Smith dotvoří na elektromobily určené pro britský a americký trh.

Oproti loňskému stavu, kdy z Letňan vyjelo 448 vozů, se jedná o více než zdvojnásobení produkce. Do Evropské unie chce firma dodat 300 aut. Uvedli to zástupci společnosti na tiskové konferenci. Tržby se vloni zvýšily o třetinu na 337 milionů korun.

V prvním čtvrtletí firma prodala 168 vozů včetně čtyř podvozků pro autobusy mateřské firmy pro singapurský trh a sto podvozků pro elektromobily. Pokračují také dodávky pro ruský trh, kde Avia otevřela své zastoupení na konci minulého roku. Během letoška chce firma v Rusku prodat 100 vozů.

Budou dělat i vozy 4x4

Novinkou ve výrobním programu mají být vozy s dvojkabinou a také budou k dispozici automobily s pohonem čtyř kol. Zároveň vyjednává s potenciálním tuzemským dodavatelem karosérií pro autobusy na podvozcích Avia.

Na západoevropském trhu chce automobilka vybudovat novou prodejní síť ve Velké Británii a chystá se zahájit prodej ve Francii. Chystá rovněž restrukturalizaci prodejní sítě v Polsku.

"Klíčové pro nás zůstávají český a slovenský trh. Zároveň ale investujeme do prodejní sítě v dalších evropských zemích," uvedl výkonný ředitel Marcus Pauels.

Avia je od roku 2006 součástí indické skupiny Hinduja Group. Ke konci roku 2010 zaměstnávala Avia 208 pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy