Z obchodů muselo pryč 700 tisíc hraček. Byly nebezpečné

Pavla Hejlová
22. 12. 2007 18:00
Na celém světě šlo o miliony závadných výrobků
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ježíšek na letošní Vánoce nebude vzpomínat s láskou. Vybrat ty správné hračky pod stromeček byl trochu problém problém: musel si totiž dávat pozor, aby hračky neohrozily zdraví dětí.

Zhruba tisícovka autíček, asi 25 tisíc hraček Polly Pocket a přibližně 675 tisíc doplňků k panenkám Barbie - to je seznam výrobků, které letos v srpnu a v září gigant Mattel dobrovolně stáhnul z českého trhu kvůli podezření, že jsou zdravotně závadné.

Kolik je stažených výrobků ke konci roku a zda firma chystá další "zátah" na hračky, však není jasné. Společnost Mattel se přes několikatýdenní urgence redakce Aktuálně.cz nevyjádřila.

Foto: Mattel
Mattel mění hračky za poukazy

Jisté však je, že aféra škodlivých čínských hraček v České republice spustila koncem listopadu celostátní kontrolu, během níž se hygienici zaměřili na to, zda hračky na předvánočním trhu neobsahují nebezpečné chemické látky, které by mohly poškodit dětské zdraví. Ty se letos objevily již ve více než třetině testovaných hraček.

Podle hygieniků také stoupá zájem výrobců o získání certifikátu Bezpečné hračky. Odborníci i prodejci totiž předpokládají, že po kauze čínských hraček spotřebitelé upřednostní u výrobků spíše kvalitu.

Foto: Reuters
Inspekce chystá před Vánoci zátah na hračky

Krutý rok pro Mattel

Světová jednička v prodeji hraček americká společnost Mattel - letos zažila jeden z nejhorších roků ve své historii. Začátkem srpna musela z trhu stáhnout jeden a půl milionů hraček z produkce své divize Fisher Price. Výrobky totiž měly obsahovat nebezpečně vysoké množství olova.

Jen o pár týdnů později se k tomu přidaly drobné magnetky, u kterých hrozilo, že je dítě může spolknout. Po celém světě nakonec hračkářský gigant Mattel musel stáhnout z trhu celkem asi 21 milionů výrobků z Číny i Mexika.

Spotřebitelská organizace Consumer International za to dokonce firmě udělila ocenění nejhoršího produktu na světě.

Firemní akcie Mattelu klesly a hračkářský koncern na škodách způsobených stahováním zboží ztratil kolem 40 milionů dolarů.

Počátkem listopadu se navíc objevily informace, že se Čína rozhodla bránit a podat na Mattel žalobu za poškození pověsti.

Problém se zdravotně závadnými hračkami však nepostihl jen Mattel. Do úzkých se dostaly například i velké americké společnosti Michaels Stores, Big Lots nebo Family Dollar Stores, kterým Komise pro bezpečnost spotřebitelů přikázala z prodeje stáhnout na 500 tisíc kusů dětských šperků. Ty měly rovněž obsahovat nebezpečné množství olova v barvivu.

Čína zatím platit nebude

Koncem letošního roku čínské úřady v rámci kontroly kvality a bezpečnosti hraček zakázaly některým továrnám v Číně vyvážet své zboží do zahraničí. Úřednící přezkoumaly přes jeden a půl tisíce producentů a z toho více než 700 továrnám byla z různých důvodů odebrána či pozastavena licence.

Čínu zatím sankce za dovoz škodlivých hraček nepostihly, a to zřejmě právě díky zavedení zvýšených kontrol v čínských továrnách. I tak ale Evropská unie chystá řadu opatření, které mají kontrolu dětského zboží ještě více zpřísnit.

 

Právě se děje

Další zprávy