Z lobbingu se stane živnost, zákon jej ale řešit nebude

ČTK ČTK
16. 1. 2013 13:25
Vliv na poslance chce vláda regulovat také změnou jednacího řádu sněmovny
Foto: golf.cz

Praha - Speciální zákon, který by upravoval problematiku lobbingu v České republice, nevznikne. Vláda dnes podle informací ČTK vzala na vědomí, že práce na jeho přípravě budou zastaveny a problematiku bude řešit jinými nástroji.

Mezi pěti opatřeními, která by měla otázku lobbingu řešit místo nového zákona, je především přijetí změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny tak, aby byla vytvořena jasná "legislativní stopa" normy. Bude tak zřejmé, kdo a jak se podílel na přípravě návrhu zákona či novely a kdo a proč podával případně přímo v Parlamentu pozměňovací návrhy.

Bude lobbista živnostník?

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) je důležitý také návrh, aby byl lobbing definován v živnostenském zákoně jako legální registrovaná živnost s určitými podmínkami pro výkon takového povolání.

Dalšími body, které budou připraveny místo zákona, je transparentní přístup veřejnosti do elektronické sbírky připravované legislativy, aby byla vidět zamýšlená podoba návrhů, či zavedení povinného hodnocení korupčních rizik vznikající právní normy. Zmiňován je také návrh na vznik etických kodexů poslance a senátora pro styk s lobbisty.

Vláda práci na zákoně zastavila, protože při přípravě narážela například na široký spor o to, co a jak vlastně by měl zákon upravovat. Podle Evy Kyzourové, ředitelky sekce pro boj s korupcí Úřadu vlády a náměstkyně vicepremiérky, se z jednotlivých vládních úřadů při přípravě zákona sešlo 199 zásadních připomínek nejrůznějšího charakteru.

 

 

Právě se děje

Další zprávy